PFZW

Checklist

5 tips om je wandeling nóg leuker te maken

Door het coronavirus zit je na je werk waarschijnlijk veel aan huis gekluisterd. Tenzij… je er lekker op uit gaat in de natuur. Bewegen doet ons lichaam goed, zeker na een drukke werkdag. Of wandelen suf is? Echt niet! Met deze tips al helemaal niet meer. Veel natuurplezier!

Luister …
… de podcast ‘Verborgen Verhalen’

Tijdens het wandelen niet alleen genieten van, maar ook leren óver de natuur? In de podcast Verborgen Verhalen worden Nederlandse natuurmysteries ontrafeld. Leeft er echt een reuzenhert in de Drentse bossen of is dat een mythe? Het enige dat je nodig hebt om te verdwalen in bijzondere natuurverschijnselen en eeuwenoude mythes is je koptelefoon. Ga je mee op ontdekkingstocht?

Gebruik…
… de app Klompenpaden

Wil je wel een keer ergens anders aan de wandel dan in je eigen buurt? In de app Klompenpaden vind je de mooiste wandelroutes in Utrecht en Gelderland, over boerenland en landgoederen tussen de vijf en vijftien kilometer lang. Onderweg kun je luisteren naar geluidsfragmenten, filmpjes bekijken en historische verhalen lezen over wat je op de route tegenkomt. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Wandelweetje

Wist je dit al over wandelen?

Wandelen heeft een rustgevende werking op ons brein. Al na 12 minuten wandelen, verbetert ons humeur, zelfvertrouwen en onze concentratie. 

Maak…
… je eigen Strava-art

Heb je Strava of een andere app om je wandel- fiets- of hardloopactiviteit mee vast te leggen? Steeds meer wandelaars of sporters maken er een kunst van om een route uit te stippelen in de vorm van een dier of ander figuur. Op de website Strav.art en via de hashtag #stravaart vind je volop inspiratie voor de mooiste routes.

Ga…
… schatzoeken via geocaching

Wandel je liever met een doel dan ‘zomaar’ een rondje? Ga dan eens geocachen! Samen (of alleen) ga je op zoek naar de schat – een chache – die ergens verstopt zit. Het enige dat je krijgt, zijn de coördinaten van de locatie in de Geocaching app. Het spelelement geef je wandeling net wat extra’s én je ontdekt weer eens nieuwe plekken in de buurt.

Volg…
… de cursus ‘Vogels in Nederland’

Het is niet voor niets dat natuurlijke geluiden, zoals het getsjirp van vogels, worden gebruikt voor meditatie- en ontspanningsmuziek. Uit onderzoek blijkt dat natuurgeluiden ons vecht- en vluchtsysteem uitzetten en ons kalmeringssysteem aan. Ze zorgen ervoor dat we onze aandacht naar buiten richten en even niet met onszelf bezig zijn. En dat ontspant.

Dan is het wel zo leuk als je ook weet naar welke gezellige fluiters je aan het luisteren bent. Daarom ontwikkelde Vogelbescherming Nederland de gratis cursus Tuinvogels in Nederland, waarmee je in tien lessen veel vogels en hun geluiden leert herkennen. Tsjirp!

Misschien vind je dit ook leuk: