tips

5x boekentips voor de Boekenweek 2023

Elk jaar is het Boekenweek. Tien dagen lang aandacht voor boeken en lezen. Lezen over je vak, hoe anderen het doen of waarom het zo’n prachtig beroep is. Of gun jezelf juist tijd om lekker op de bank te hangen en je even in een andere wereld te begeven? Benen omhoog en lezen maar! 

Tip 1. De patiënt van kamer 11 – Jessica 

Verpleegkundige Jessica beschrijft haar dagelijks leven op de IC op haar twitteraccount @Aboutanurse. Ze schrijft over wat zij meemaakt, het mooie van het werk, die ene bijzondere patiënt, de (morele) dilemma’s. Haar mooiste verhalen zijn gebundeld in De patiënt van kamer 11. In 38 korte verhalen vertelt zij haar ontroerende, grappige, herkenbare belevenissen uit haar werk op de IC. 

Tip 2. Landlijnen – Raynor Winn 

De Britse schrijfster Raynor Winn schreef eerder de bestseller ‘Zoutpad’ over de maandenlange wandeltocht die zij maakte met haar zieke man Moth. Die tocht bleek hun perspectief op het leven grondig te veranderen. Bovendien bleek Moth er na die maanden beter aan toe te zijn dan voor de tocht. In Landlijnen gaan ze weer op stap. Ze wandelen 1600 km, van Schotland tot Cornwall. Raynor Winn beschrijft de ellende (het is vaak koud en nat), maar ook wat het hun oplevert aan inzichten en verbondenheid. 

Tip 3. Omringd door idioten – Thomas Erikson 

Word je wel eens gek van die collega die eerst altijd alles tot in de puntjes wil regelen? In plaats van lekker aan het werk te gaan? Begrijpt je geliefde niet waarom jij enthousiast bent over dat spannende boek of die mooie film? Soms voel je je onbegrepen door collega’s of familie, hoe ze ook hun best doen. Als je inzicht hebt in het gedrag van de ander én dat van jezelf, kun je beter met elkaar communiceren. Met dit boek van Thomas Erikson leer je hoe.

Benieuwd naar de boekentips voor de Boekenweek 2022?

Een ode aan het (Nederlandse) boek. Een fijn moment om stil te staan bij alle boeken die er in de winkel liggen en die je niet mag missen.

Lees meer

Tip 4. Kijk ons dansen – Leila Slimani  

Kijk ons dansen is het tweede deel van de beschrijving van Leila Slimani’s eigen familiegeschiedenis. In het eerste deel (Mathilde) trouwde haar Franse grootmoeder in 1946 met een Marokkaanse soldaat. Eenmaal samenlevend op een boerderij in Marokko blijkt de culturele kloof lastig te overbruggen. In Kijk ons dansen volgen we Slimani’s moeder Aïsha. Zij groeit op op het arme boerenbedrijf en vertrekt uiteindelijk naar Straatsburg om medicijnen te studeren. Ze wordt de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko en trouwt met een idealistische economiestudent. Het jonge stel gelooft in een maakbare toekomst, maar dan raakt het land in de greep van een steeds strenger regime...

Tip 5. Mentale kracht – Dai carter  

Mentaal sterk zijn, veerkracht en weerbaarheid zijn belangrijker dan ooit. Het kan je helpen omgaan met actuele zaken als klimaatverandering, burn-out en de gevolgen van een pandemie en oorlog. Maar wat is mentale kracht precies? En hoe kan het je helpen je te wapenen tegen de wereld van nu? Oud-militair Dai Carter schreef er dit boek over. Hij diende tien jaar bij het Korps Commandotroepen en ging acht keer op missie naar verschillende conflictgebieden. Tegenwoordig heeft hij een nieuwe missie: de mentale kracht van zoveel mogelijk mensen versterken. Klinkt goed? Lees dit boek en ga aan de slag met de praktische tips van deze doorgewinterde militair.