PFZW

Nieuws

8 inspirerende initiatieven: dankbaar voor de zorg

Tijdens de eerste coronagolf hielden we een liveblog bij. Daarin deelden we voorbeelden van dankbaarheid voor jullie harde werk. De liveblog stopte, maar de dankbaarheid voor de zorg en de mooie initiatieven niet. We verzamelden acht inspirerende voorbeelden van de laatste tijd.

Jerusalema

Een groepje jongeren uit Angola verzon begin dit jaar een vrolijke dans op het nummer ‘Jerusalema’. Al snel werd dit over de hele wereld opgepikt. Ook in Nederland, in de zorg. Het begon bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Daarna volgden al snel meer ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen. ‘Jerusalema’ én het bijbehorende dansje staan inmiddels wereldwijd symbool voor verbondenheid tijdens de coronacrisis.

Biertje?

Als blijk van waardering voor hun harde werk wilde Lionsclub Amersfoort Vathorst iets terugdoen voor de zorgverleners die werken bij zorginstelling Hart van Vathorst. Samen met een lokale brouwerij brouwden ze een uniek nazomer bier: “Uit ‘t Hart”. De verkoop van het speciaalbiertje leverde ruim €5.200 op. Van dat geld kregen 130 medewerkers van Hart van Vathorst een diner aangeboden.

Van Roermond naar Zwolle

In de week voor kerst lopen drie dj-teams, met onder andere Eva Koreman en Sander Hoogendoorn, van Roermond naar Zwolle om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Met de opbrengst van “3FM Serious Request: The Lifeline 2020” willen de dj’s het Rode Kruis ondersteunen bij hun werk om de verspreiding van corona tegen te gaan en de druk op hulpverleners te verlichten.

Dankjewel!

Het platform “Dank aan de zorg” werd al in maart gelanceerd, maar nog steeds worden er bijna dagelijks berichten achtergelaten om zorgmedewerkers te bedanken voor hun inzet en harde werk. Er zijn inmiddels al bijna 5.000 berichten achtergelaten.

Spelen voor de zorg

Landstede Hammers basketbalt dit seizoen voor de zorg. Om hun waardering voor zorgmedewerkers uit te spreken en hen te helpen ontspannen, worden bij wedstrijden waar publiek bij aanwezig mag zijn ruim tweehonderd stoelen voor zorgmedewerkers gereserveerd. In samenwerking met verschillende bedrijven binnen het concept “Zwolle zorgt” wordt ook aan partners en kinderen gedacht. Of het initiatief de komende tijd kan worden uitgevoerd, is afhankelijk van de coronamaatregelen.

Herdenkingsboom

In Roermond is vorige week een coronaherdenkingsboom geplant. Een symbool van dankbaarheid voor alle harde werkers in de zorg. Volgens de Limburgse burgemeester dé manier om ons bewust te blijven van hoe belangrijk saamhorigheid in de samenleving is.

Adem

Even op adem komen. Dat is het idee achter de theatervoorstellingen van een toneelgroep in Venlo die gaat optreden voor zorgpersoneel in de regio. De voorstellingen voor “Adem” zijn in volle gang en zijn bedoeld om medewerkers in de zorg ontspanning te bieden in deze stressvolle tijd. Of de voorstellingen binnenkort plaats kunnen vinden, is afhankelijk van de coronamaatregelen.

Groene knuffelbeer

Een 3D-teddybeer met een vacht van plantjes staat sinds vorige week op het plein van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. De “Compassiebeer” is 4,5 meter hoog en is geschonken door ondernemers en vrijwilligers uit de regio om hun waardering voor de zorg te uiten.

Misschien vind je dit ook leuk: