Het verhaal van…
1,5 meter bij… Adi Amit

Adi Amit (37) is professioneel danseres bij dansgezelschap Conny Janssen Danst in Rotterdam. Wat betekenen de 1,5 meter-maatregelen voor haar werk, waar fysiek contact zo’n belangrijk onderdeel van is?
Wat is voor jou de grootste 1,5 meter-uitdaging?
"Toen het coronavirus uitbrak, was ik opeens op mezelf aangewezen. Normaal gesproken werk ik samen met negen andere dansers. We zijn heel close en werken dag in dag uit samen. Ook fysiek werken we heel intens met elkaar. Maar opeens mochten we niet meer samen dansen en zagen we elkaar alleen in online meetings."
Hoe heb je die uitdaging aangepakt?
"In het begin vond ik het lastig. We kregen de opdracht een solo te ontwikkelen, maar een choreografie maken was nieuw voor mij. En doordat ik minder contact had met mijn collega’s moest ik op zoek naar andere vormen van inspiratie. Uiteindelijk is het een heel leerzame periode geweest. Ik had alle tijd om me op mezelf, mijn lichaam en mijn creativiteit te focussen. Het resultaat was een heel persoonlijke solo."

Welke drie dingen zijn nu anders dan voor de coronatijd?
"Voor corona traden we op in grote theaters voor publiek van ongeveer vijfhonderd mensen. Bij de eerste voorstelling sinds corona waren slechts veertien mensen aanwezig, allemaal op anderhalve meter afstand. Daarnaast is de logistiek rondom de voorstellingen erg veranderd. Er zijn tijdvakken waarin we het theater binnen mogen komen en we ons, individueel, kunnen opwarmen voor onze dans. Er mogen maar twee mensen tegelijk in de kleedkamer zijn en we repeteren in gemarkeerde vlakken waar onze namen bij staan, zodat niemand in elkaars dansruimte komt."
Zijn er ook voordelen?
"Voor het eerst in jaren heb ik tijd gehad om creatief onderzoek te doen naar mezelf. Ik werd geconfronteerd met uitdagingen, vooral op het gebied van choreografie, maar ik heb er veel van geleerd. Daarnaast zijn onze werkdagen normaal gesproken heel intensief. Maar omdat we niet meer allemaal tegelijk in de studio mogen zijn om te repeteren, ben ik meer thuis. Daardoor heb ik meer tijd voor mijn dochter, maar ook om te herstellen en naar mijn lichaam te luisteren. Ik hoef niet meer constant “aan” te staan."

Wat is je ultieme tip voor collega’s in het vak?
"Sta open voor creativiteit en de mogelijkheden die deze situatie te bieden heeft. Je kunt de beperkingen zien, maar heb ook oog voor de kansen. Zonder corona denk ik niet dat mijn collega’s en ik deze solo’s hadden gemaakt. Het is fijn om te beseffen dat er ook nog andere manieren zijn om je werk te laten zien. En als dat vervolgens lukt, geeft dat heel veel voldoening."