PFZW

Het verhaal van…

1,5 meter bij… Deborah van Vliet

Deborah van Vliet (23) is jeugdverpleegkundige bij Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Voorschoten. Welke uitdagingen brengt de 1,5 meter-samenleving in haar werk met zich mee?

Wat is voor jou de grootste 1,5 meter-uitdaging?

"Normaal gesproken hebben we altijd persoonlijk contact met cliënten: tijdens spreekuren en huisbezoeken. De intakes van pasgeboren kindjes zijn bijvoorbeeld altijd bij mensen thuis. Door de coronacrisis vinden een aantal consulten nu telefonisch plaats. Dat was (en is nog steeds) wennen. Via de telefoon bouw je minder snel een band op."

Hoe heb je die uitdaging aangepakt?

"Kinderen komen op vaste momenten bij ons langs. Bijvoorbeeld bij acht weken, drie, vijf en elf maanden. Toen de coronacrisis uitbrak, hebben we een verdeling gemaakt in de consulten. Sommige moeten per se fysiek plaatsvinden, zoals vaccinaties, terwijl we andere consulten op afstand kunnen doen. Gelukkig kon het spreekuur ook tijdens de lockdown-periode gewoon doorgaan. Natuurlijk wel met wat aanpassingen. Tijdens de telefonische consulten stel ik zoveel mogelijk verdiepende vragen. Daarnaast probeer ik ouders goed te informeren over de manieren waarop ze informatie kunnen verkrijgen."

Bij Deborah kon het spreekuur tijdens de lockdown-periode gelukkig gewoon doorgaan: "Wel met wat aanpassingen."

Welke dingen zijn nu anders dan voor de coronatijd?

"Er mag nog maar één ouder mee naar een afspraak. Bij verkoudheidsklachten gaat de afspraak helemaal niet door. We delen de wachtkamer op zo’n manier in dat mensen genoeg afstand kunnen houden. En in de spreekkamers staan plastic schermen, zodat we besmetting kunnen voorkomen. Als er een kindje gevaccineerd moet worden, leggen de ouders het op een mat onder het scherm. Zij houden aan de ene kant de handjes vast en ik schuif het beentje onder het scherm door om de vaccinatie te kunnen zetten. Ik vind dit best lastig, want het is een stuk onpersoonlijker."

Zijn er ook voordelen?

‘Online vergaderen en telefonisch een consult afnemen is bij ons in een stroomversnelling geraakt. Soms kost een telefonisch consult meer tijd dan wanneer ik iemand face-to-face spreek, want het is nog even wennen. Maar ik kan me voorstellen dat we daardoor in de toekomst meer tijd overhouden, bijvoorbeeld omdat we minder reistijd hebben. Ouders weten ons ook nu te vinden. Het is fijn om te merken dat we hen nog steeds goed kunnen helpen.’

Wat is je ultieme tip voor collega’s in het vak?

‘Het is belangrijk om in lastige tijden creatief te blijven en te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Zo is bij ons bijvoorbeeld de werkwijze met de schermen in de spreekkamers tot stand gekomen. En blijf met je collega’s communiceren! Nu we meer thuiswerken, zie ik hen minder. Ik vind het belangrijk om verbinding te blijven zoeken.’

Benieuwd wat collega's van de 1,5 meter maatregel merken?

Misschien vind je dit ook leuk: