PFZW

Interview

1,5 meter bij… Simone van Erp

Simone van Erp is Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige in opleiding bij Dimence in Almelo. Hoe gaat zij om met de uitdagingen die de 1,5 meter afstand met zich meebrengt?

Wat is voor jou de grootste 1,5 meter-uitdaging?

"Voor de coronacrisis zag ik drie volle dagen per week cliënten bij ons op de poli. Nu zijn dat nog maar twee dagdelen, waardoor ik veel cliënten veel minder dan normaal face-to-face spreek. Het is ook moeilijker om signalen op te pikken die je wel zou krijgen als je tegenover iemand zit."

Hoe pak je die uitdaging aan?

"We doen veel aan beeldbellen of nemen telefonisch contact op. Maar als iemand niet opneemt, weet je niet hoe het met iemand gaat. Sommige cliënten hebben niet een smartphone of laptop, waardoor het beeldbellen niet van de grond komt. Dat is wel eens lastig."

Simone ziet haar cliënten minder vaak face-to-face en is dus vaker op haar telefoon aangewezen.
"Sommige cliënten hebben niet een smartphone of laptop, waardoor het beeldbellen niet van de grond komt."
"Het is ook moeilijker om signalen op te pikken die je wel zou krijgen als je tegenover iemand zit."
Haar manier van werken is in deze tijd anders, maar ook haar mindset. "Nu ik vaker thuis werk, heb ik meer tijd voor ontspanning."
1 / 4

Welke drie dingen zijn nu anders dan voor de coronatijd?

"Ten eerste natuurlijk onze manier van werken, omdat veel nu op afstand en digitaal gebeurt. Dat heeft ook invloed op het contact met collega’s. Even bij iemand binnenlopen is er niet bij als je thuiswerkt. Maar ik merk ook verandering in mijn eigen mindset. Ik woon in Arnhem, maar werk in Almelo. Dat betekent dat ik iedere dag ruim 2 uur reistijd heb. Nu ik vaker thuis werk, heb ik meer tijd voor ontspanning. En dat merk ik in mijn hoofd. Ik heb de afgelopen tijd heel gefocust kunnen werken."

Zijn er nog meer voordelen?

"De regio waar onze cliënten wonen, is groot. Daardoor moesten ze soms wel een uur reizen om naar ons toe te komen. Zeker voor mensen met autisme of een angststoornis levert dat veel stress op. Door bepaalde medicijnen mogen sommige cliënten niet zelf rijden. Dat de behandeling voor hen nu (deels) vanuit huis plaatsvindt, is eigenlijk veel minder belastend. Het kost hen minder energie en ze raken niet meer overprikkeld op straat. Ik merk dat een aantal cliënten nu ook moeite heeft weer terug te schakelen naar hoe het was."

Wat is je ultieme tip voor collega’s in het vak?

"Verruim je blik en ga op zoek naar kansen waar je zonder deze crisis misschien geen tijd voor had genomen. Zo ben ik me gaan verdiepen in ons aanbod e-modules. Dat is heel uitgebreid. Voor corona deed ik hier veel te weinig mee."

Videobellen met cliënten? Zo pak je het aan!

Ineens mag kun je je cliënten niet meer zien en spreken, dat is nog al wat. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven, zoals videobellen. Maar hoe pak je dat handig en georganiseerd aan? Lees hier onze tips.

Lees meer

Misschien vind je dit ook leuk: