PFZW

Blog

Binnenkijken bij Partou

Babyspullen

Speelgoedauto’s en poppen op de grond, een meisje dat een toren van blokken bouwt, 2 jongens die achter elkaar aan rennen, een pedagogisch medewerker die bij een kind een snottebel afveegt… Het is gezellig druk op een van de peutergroepen van kinderdagverblijf Partou aan de Plompetorengracht 12, midden in Utrecht. We spreken vestigingsmanager Malou en pedagogisch medewerker Marie-José over hun werk bij Partou.

Als je in een kinderdagverblijf werkt, draag je een grote verantwoordelijkheid. Hoe is dat voor jullie?

Malou: "Dat deel van het werk spreekt ons juist erg aan. In een warme, veilige en liefdevolle omgeving bieden we kinderen de mogelijkheid om zich iedere dag in hun eigen tempo te ontwikkelen.

We stimuleren ze bijvoorbeeld actief om te kruipen, vriendjes te maken en nieuwe dingen te ontdekken. Dat is voor ons heel belangrijk. Het geeft ons heel veel voldoening om de kinderen te zien groeien. Sommige medewerkers zijn al 25 jaar in dienst. Dat kan volgens mij alleen als je het heel erg naar je zin hebt en met passie je werk doet."

Marie-José in de babygroep
Marie-José in de babygroep

Waarom geeft de baan jullie zo veel voldoening?

Marie-José: "Ik vind het verzorgende enorm leuk en dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen. Ik doe allerlei oefeningen met ze. Ik laat baby’s bijvoorbeeld op hun buik spelen, zodat ze hun nekje goed kunnen trainen. In een paar weken tijd verandert er zo veel. Dan kunnen ze opeens rollen of tijgeren.

Ik heb die ontwikkeling al zo vaak gezien, maar het blijft bij ieder kind weer even bijzonder. Een werkdag is voor mij perfect als ik de kinderen voldoende aandacht kan geven. De dankbaarheid van ouders vind ik ook fijn. Zij hebben veel respect voor ons."

Het is een compliment dat ouders hun dierbaarste bezit aan ons uit handen geven

Malou: "Ouders kunnen best onzeker zijn. Als hun baby bijvoorbeeld al een paar dagen slecht slaapt, minder goed drinkt of luieruitslag heeft. Dan kunnen we hen vertellen dat het waarschijnlijk te maken heeft met een doorkomend tandje. Ouders zijn heel dankbaar voor de zorg die we met hen delen. Ik vind het een compliment dat zij hun dierbaarste bezit aan ons uit handen geven."

Was het altijd al jullie droom om dit werk te doen?

Malou: "Eigenlijk wel! Als kind zei ik: 'Als ik later groot ben, wil ik moeder worden.' Nu mag ik door dit prachtige vak kleintjes helpen bij hun ontwikkeling."

 

Ondertussen in de peutergroep
Ondertussen in de peutergroep

Vinden jullie dat dit werk voldoende gewaardeerd wordt?

Marie-José: "Er zijn mensen die denken dat het makkelijk is. Voordat ik op de babygroep begon, dacht ik zelf ook: lekker knuffelen met die kleintjes. Totdat ik mijn eerste werkdag had gehad. Het is af en toe wel pittig. Vooral door de spitsmomenten. Dan moet je soms meerdere flessen tegelijk geven. Dat kan niet, dus dan kunnen er huilende kinderen zijn. Maar binnen een halfuur zijn ze dan allemaal weer intens tevreden."

Zien jullie jezelf dit werk tot jullie 70e doen?

Marie-José: "Nee, lichamelijk houd ik dat waarschijnlijk niet vol. Hoe graag ik het ook zou willen. Elke dag tillen is pittig. Ik zal altijd in deze sector blijven werken, maar dan in een andere functie."

Partou

Over Partou

Partou Kinderopvang bestaat sinds 1984 en heeft 300 vestigingen in Nederland. Met in totaal ruim 3600 medewerkers is het de grootste Nederlandse kinderopvangorganisatie. Bij de vestiging op de Plompetorengracht in Utrecht worden zo’n 60 kinderen opgevangen. Hier werken 1 vaste flexmedewerker, 1 stagiaire en 9 vaste medewerkers, waaronder dus Malou en Marie-José. De medewerkers van Partou bouwen pensioen op bij Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW).

Misschien vind je dit ook leuk: