1 minuut

Complimentjes: de leukste cadeautjes op de werkvloer

Wanneer kreeg jij voor het laatst een complimentje? Een goed gegeven of ontvangen compliment zorgt voor een berg motivatie en positiviteit op de werkvloer. Maar hoe steek je elkaar nu echt een hart onder de riem?

Wanneer kreeg jij voor het laatst een complimentje? Voelde dat fijn of een beetje ongemakkelijk? Een goed gegeven of ontvangen compliment zorgt voor een berg motivatie en positiviteit op de werkvloer. Maar hoe steek je elkaar nu echt een hart onder de riem? Gezondheidszorgpsycholoog Linda leert je de kunst van het geven én ontvangen van een compliment.

Tip #1 Wees concreet

'Je gaat altijd zo goed met cliënten om…' Een aardig bedoeld compliment, maar in de zorg net iets te algemeen. Als je je collega wilt vertellen dat het je opvalt dat hij of zij goed contact maakt met een cliënt, is het beter om met een concreet voorbeeld te komen.

Zeg bijvoorbeeld: 'Zo, wat had je bij deze cliënt met een complex gezinssysteem te maken. Knap hoe je daarmee om wist te gaan en alle neuzen dezelfde kant op kreeg!' Complimenten over iets waar iemand moeite voor heeft gedaan, zijn het meest betekenisvol.

Tip #2 Zeg iets wat je écht meent

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je collega is superdruk of gestrest en je wilt diegene een oppepper geven. Ook al bedoel je het nog zo goed, je collega heeft het meteen door als je een onoprecht complimentje geeft. Sterker nog, hij of zij zal misschien twijfelen over je motieven. Goed mee oppassen dus!

Kijk eens goed naar je collega en ga na of er iets opvalt wat je – juist in al die drukte – echt knap gedaan vindt. Kun je niks bedenken, maar wil je toch een hart onder de riem steken? Dan kun je bijvoorbeeld zeggen dat je hebt opgemerkt dat je collega momenteel veel op zijn bord heeft. Vraag vervolgens hoe het ermee gaat en of je ergens mee kunt helpen.

Tip #3 Kies het juiste moment

Complimenten hebben een beetje ruimte en tijd nodig om te landen. Als je ziet dat je collega druk bezig is, dan kun je het beste eventjes wachten. Kies een moment waarop je elkaar rustig één op één kunt spreken. Het is helemaal niet raar om later op een situatie terug te komen en diegene daarover te complimenteren.

Tip #4 Vermijd gevoelige onderwerpen

Naast prestaties kun je ook een compliment geven over iemands persoonlijkheidskenmerken of uiterlijk. Maar wees hier wel voorzichtig mee. Opmerkingen over bijvoorbeeld iemands gewicht, geaardheid, sekse, tatoeages of afkomst kunnen erg gevoelig liggen. 'Wat zie je er goed uit!' kan niet misgaan, maar is wel te algemeen.

Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen over iets nieuws wat iemand heeft, zoals een bril, kledingstuk of kapsel. Complimenteer die persoon met zijn keuze en benoem dat het mooi staat.

Tip #5 En hoe reageer je zelf op een compliment?

Als een collega je een compliment geeft, dan heeft hij of zij de moeite genomen om naar jou of je prestaties te kijken en daar iets leuks over te zeggen. Daar mag je dus best trots op zijn. Ook al ben je heel nuchter of praktisch ingesteld, haal niet je schouders op met: 'Ach ja, dat is mijn werk'. Hiermee negeer je de goede bedoeling van de gever.

Neem het compliment dus altijd in ontvangst en reageer positief. Je hoeft er geen moeilijk verhaal van te maken. Een 'dankjewel', gecombineerd met een glimlach, is al voldoende. Je zult merken dat je jezelf er ook beter van gaat voelen.