PFZW

Interview

De betere wereld van Eef

De betere wereld van Eef

Heb jij aan het eind van je geld altijd een stukje maand over? Grote kans dat budgetcoach Eef van Opdorp je kan helpen aan wat nuttige tips. Zoals: zorg dat je weet hoeveel erin komt en hoeveel eruit gaat!

De een gooit geld over de balk, de ander spaart alsof het een lieve lust is. Waar komen die verschillen tussen mensen vandaan?

"Dat komt omdat geld niet over geld gaat, maar over gedrag; je doet iets wel of je doet iets niet. En ons brein is zo geprogrammeerd dat we het liefst alles bij het oude laten. We zijn namelijk bang om de verkeerde beslissing te nemen of verzinnen andere excuses. We doen dus het liefste niets. Financieel gezond zijn heeft overigens niets te maken met veel of weinig verdienen. Daar zit het 'm niet in. Wel met of je weet hoeveel erin komt en hoeveel eruit gaat. Dat lijkt een open deur, maar pas als je overzicht hebt over je financiën, wordt het interessant."

Hoe ga jij zelf met je geld om? Ben je je dagelijks bewust van de waarde van dingen?

"Ik ben nu aan het ‘ontspullen’ en koop bewust steeds minder. Dingen die ik niet gebruik, geef ik weg en in plaats van een nieuwe keuken te kopen, laat ik mijn keuken weer mooi maken door een timmerman die gepensioneerd is. Dus ik begin meer en meer van minder te worden. Je gaat toch nadenken als je kinderen vragen waarom wij onze planeet naar de knoppen helpen?!"

Als één ding echt zoden aan de dijk zet voor het milieu dan is het wel minder vlees eten.

Wat is jouw tip om te besparen én duurzamer te leven?

"Als één ding echt zoden aan de dijk zet voor het milieu dan is het wel minder vlees eten. Dat scheelt niet alleen de levens van dieren, maar ook heel veel CO2-uitstoot en verbruik van water. Waarom zouden we in godsnaam 7 dagen per week vlees op ons bord willen? Dat is toch volslagen koekkoek!"

Lees het hele interview met Eef in de augustus editie van Eigentijd, het magazine voor pensioendeelnemers in zorg en welzijn.

 

Wie is Eef van Opdorp?

Financieel coach en presentatrice Eef van Opdorp is onder andere bekend als budgetcoach in het RTL 4-programma ‘Uitstel van Executie’. Eefs vader zat in de verstandelijk gehandicaptenzorg en haar moeder werkte in de ouderenzorg. Zij hebben haar als voorbeeld gegeven dat voor elkaar zorgen belangrijk is.

 

Misschien vind je dit ook leuk: