PFZW

Nieuws

De sociaal werker van het jaar is…

De sociaal werker van het jaar is…

Sjef van der Klein (27 jaar) is door Sociaal Werk Nederland uitgeroepen tot de beste sociaal werker van 2018. Dat is niet zomaar iets. Deze titel is in het leven geroepen om te laten zien hoe mooi het vak is. Wat Sjef bijzonder maakt en hoe hij het anders doet? Reporter Lynn zocht hem op bij ROC in Tilburg, waar Sjef lesgeeft.

Je bent sociaal werker en docent. Een mooie combinatie. Hoe komt dit zo?

"In het gebouw waar we nu zijn, slaagde ik voor mijn opleiding Sociaal Werk. Tijdens mijn studie liep ik stage bij CountourdeTwern, waar ik na mijn studie ben blijven plakken en nu nog steeds werk. Ik had behoefte aan meer verdieping en ging naar het hbo, waar ik de docentenopleiding Omgangskunde heb gedaan. Net zoals wiskunde een vak is, is Omgangskunde dat ook. Het gaat over identiteit, gedrag in groepen, problemen en de samenleving."

Sjef, beste sociaal werker van 2018
Sjef van der Klein

Een mooie aanvulling op je werk als sociaal werker!

"Ik vind sociaal werk zelf fantastisch, maar erover vertellen net zo. Als docent kan ik 30 leerlingen iets leren en meegeven, die hopelijk later ook in het werkveld aan de slag gaan. Dan is je invloed op dat waar je voor staat vele malen groter."

Sociaal werkers zijn onzichtbaar actief. Tegelijkertijd zijn altijd in de buurt als je ze nodig hebt

Je bent benoemd tot sociaal werker van het jaar. Wat doe je in die rol?

"Ik vertegenwoordig mijn beroepsgroep. Ik toon het belang aan van sociaal werk. Sociaal werkers zijn vaak onzichtbaar actief. Tegelijkertijd zijn ze wel altijd in de buurt als je ze nodig hebt. Dat lijken tegenpolen van elkaar, hè? Ik vertel ons verhaal en draag het uit. We mogen wel wat meer gehoord worden. Daarnaast denk ik mee over actuele problemen."

Wat is zo'n probleem?

"Langer thuis wonen, bijvoorbeeld. Er is nu alleen aandacht voor hoe de zorg voor ouderen eruitziet, maar niet hoe zij gezond en gelukkig oud kunnen worden. Hoe kunnen deze mensen zo lang mogelijk blijven doen waar ze blij van worden? Dat is waar we echt mee bezig moeten zijn."

Waarom ben jij verkozen tot sociaal werker van het jaar?

"Het oordeel van de jury: vanwege mijn lef, innovatie en daadkracht. Als ambassadeur van sociaal werk doe ik dingen voor jong en oud, heb ik nieuwe projecten opgezet en zoek ik altijd de samenwerking op met anderen. Regels en structuren daag ik uit, waar anderen misschien meer moeite hebben om te ontdekken hoe het anders kan."

Een flat met 70 eenzame mensen kun je zien als een flat waar 70 mensen eenzaam zijn, of als plek waar zij samen kunnen komen

Hoe dan bijvoorbeeld?

"Een flat met 70 eenzame mensen zijn kun je zien als een flat waar 70 mensen eenzaam zijn, of als een plek waar deze eenzame mensen samen kunnen komen. Bij elkaar op de koffie, samen kletsen. Simpel, niet?

Laatst kwam ik in contact met een man die herstellende is van kanker. Hij moest zijn woning uit en kwam terecht in de crisisopvang. Dat is toch geen plek voor iemand die ziek is? Een hostel bleek goedkoper te zijn. Ik regelde daar een plek voor hem."

Wat vind je leuk aan je werk?

"In mijn stadsdeel werk ik met mensen samen aan een goede, fijne wijk. Er is aandacht voor kinderen, nieuwkomers. Het is een breed speelveld. Van kleuterjuf tot huisarts, ik spreek ze allemaal. Deze mensen zijn de bouwstenen, het cement. Ik leg de juiste verbindingen zodat mensen in een wijk elkáár kunnen helpen."

Wat zijn de uitdagingen?

"Er komt meer geld en tijd vrij voor de zorg. Dat is goed. De uitdaging is om te leren dat er meer geld en tijd vrij moet komen voor het leggen van verbindingen en netwerken. Een goede zorgregeling is fijn. Als we daarentegen met elkaar kunnen werken aan een betere wijk, dan kunnen we ook op zorgkosten besparen."

Kun je dit werk tot je pensioen blijven doen?

"Ja, als het blijft prikkelen wel. Maar dat weet ik eigenlijk wel zeker. Elke dag is anders. Ik ben eerder goed in dienstverlening dan hulpverlening. Ik zorg ervoor dat mensen blijvend sterker worden zodat ze het voortaan zelf kunnen. Dat werk doe ik voor een korte periode. Daarna doe ik een stapje terug."

Over Sjef

Sjef van der Klein (27 jaar) woont en werkt in Tilburg. Na de opleiding Sociaal Werk volgde hij de docentopleiding Omgangskunde aan het hbo. Hij is nu docent op het ROC en werkt daarnaast als sociaal werker bij ContourndeTwern.

Sociaal werker van het jaar

Op 13 maart 2019 wordt de winnaar van 2019 bekendgemaakt tijdens het congres De Dag van de Sociaal Werker. Meer over de sociaal werker van het jaar

Misschien vind je dit ook leuk: