PFZW

Laatste week

De stralende carrière van Agnes

Agnes gaat met pensioen

Agnes van der Hoorn (66) werkt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Na een mooie carrière gaat ze in juni met pensioen. Ze werkt samen met Lars van Wunnik (25), die in tegenstelling tot Agnes net is begonnen. Ze zijn de hoofdrolspelers in de mini-documentaire Eerste Week, Laatste Week.

Even in het kort. Wat doen jullie precies op de afdeling Nucleaire Geneeskunde?

"Wij doen diagnostisch onderzoek en therapie met radioactieve stoffen. De patiënten die we behandelen zijn van 0 jaar tot de dood. We doen nieronderzoek bij baby’s van 2 weken oud en PETCT-scans bij patiënten bij wie geen verdere behandeling meer mogelijk is. En alles wat daartussen zit."

Laatst moest ik zelf door de scan! Ik viel op mijn gezicht tijdens de skiles

Ook jij bent door de scan gegaan.

"Ja! Tijdens de skiles ben ik op mijn gezicht gevallen en was ik buiten bewustzijn. Het is maar goed dat de opnames voor de documentaire al zijn geweest!"

Je bent 66 en gaat bijna met pensioen. Hoe zag jouw carrière eruit?

"Ik ben begonnen als klinisch-chemisch analist in een laboratorium in Heemstede. In het ziekenhuis in Deventer haalde ik mijn 'stralingsbevoegdheid' en werd ik intern opgeleid op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Na terugkeer in het westen heb ik 13 jaar op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in Zaandam gewerkt.

Voor mijn laatste uitdaging ging ik naar Alkmaar. Ik ben een CT-opleiding gaan volgen in Eindhoven, die Lars nu ook doet. In 2011 kreeg ik de kans om me te specialiseren in de CT van het hart. Ondertussen heb ik zo'n 4000 scans gemaakt! Ik ben blij dat ik in de laatste 12 jaar van mijn carrière nog zoveel heb kunnen betekenen voor een afdeling."

Je zit al lang in het vak. Hoe is het om een van de oudsten te zijn?

"Ik ben zelfs dé oudste van de afdeling. Tussen mij en de volgende zit een enorm gat. Ik vind het leuk om te horen dat de afdeling het jammer vindt dat ik wegga. Iedere dag weer maken ze me duidelijk dat ze blij zijn met mij. En dat ik nog van wezenlijk belang ben op de afdeling.

Ik vind het fijn dat ik mijn werkende leven op deze manier afsluit

Hoe vaak is het niet bij bedrijven dat mensen die bijna weggaan eigenlijk al lang van tevoren afgeschreven worden? Ik hoor nog vaak: "vraag maar aan Agnes, die weet het wel'. Mijn ervaring maakt dat ik dingen anders bekijk, er luchtiger mee om kan gaan, of juist kan zeggen 'dat moet je niet onderschatten!' Ik vind het fijn dat ik mijn werkende leven op deze manier afsluit."

Agnes en Lars achter de computer
Lars en Agnes

Je wordt gezien als moeder van de groep.

"Ze noemen me zo, omdat ik ouder ben en me daar niet voor schaam. Als collega's thuis of op het werk een probleem hebben, dan kunnen ze bij mij hun verhaal kwijt. Ik heb een zorgend karakter. Ook heb ik veel ervaring. Daardoor heb ik zo'n grote database in mijn hoofd. En waar kom je dan terecht als je iets wilt weten? Bij je moeder!"

Je werkt samen met Lars, die net is begonnen. Wat vind je van hem?

"Vanaf het begin waardeer ik Lars. Alle competenties voor dit vak zijn bij hem meer dan aanwezig. Lars heeft veel geleerd op school, maar hij weet dat hij een belangrijke link mist: ervaring. Hij staat open voor feedback van collega’s zoals ik. En ik sta weer open voor zijn kennis van apparatuur bijvoorbeeld."

Ik zie overal de goede kant van in. Ook als ik iets vervelends meemaak

Wat is je geheim dat je zo lang hebt kunnen werken in goede gezondheid?

"Ik ben gezegend met een positief karakter. Ik zie altijd overal de goede kant van in. Ook als ik iets vervelends meemaak. En ik daag mezelf heel graag uit. Dus ook met het gevalletje op de skibaan. Dat was pech, want ik deed het gewoon heel goed. Dus over 4 weken sta ik er weer!"

Je wilde eerder stoppen met werken. Toch ging je door. Waarom?

"Ik heb meerdere keren gezegd: dán ga ik stoppen. Op het moment dat het zover was, dacht ik: 'kan ik het werk nu al missen?' Het brengt me nog zoveel. Fysiek ben ik best wel goed. En ik haal er nog zoveel vreugde uit. Niet alleen in het werk, maar ook in de contacten die ik heb met patiënten en collega’s."

 

Over Agnes

Agnes van der Hoorn (66) woont in Heemskerk en werkt als medische beeldvorming- en stralingsdeskundige bij Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Ze is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Agnes is erg sportief: ze golft, tennist en houdt van wandelen. Als ze met pensioen is, wil Agnes meer tijd besteden aan haar sportieve hobby’s. Agnes bouwt pensioen op bij PFZW.

Misschien vind je dit ook leuk:

Bekijk video
Video

Hallo Erzsébet, Tot ziens Wim

In ‘Eerste week, laatste week’ krijg je een inkijkje in wat Erzsébet kan leren van Wim, die bijna met pensioen gaat.