PFZW

Dossier

Dit moet jij weten over energie

De zorgsector zit nooit stil. Daarom is het vinden van balans belangrijk: wat geeft jou energie en wat kost energie? Alleen als dit mooi in evenwicht is, kun jij je werk goed en met plezier uitvoeren. De komende maand helpen wij jou daar een handje mee. Hoe? Door allerlei verhalen en artikelen rondom energie op de werkvloer voor je op een rijtje te zetten. Want met meer energie ervaar je meer werkplezier. Hierdoor zul je je niet alleen fitter voelen, je zult ook je werk nog beter uit kunnen voeren.

Dingen die energie kosten

Werk dat te veel of juist te weinig vraagt, kost energie. In het ene geval ligt een burn-out op de loer, in het andere geval een bore-out. Ook collega’s spelen hierin een belangrijke rol. Het is namelijk aangetoond dat stress en negatief denken ‘besmettelijk’ zijn. Je kunt je werk minder gaan waarderen als een collega veel klaagt en weinig initiatief neemt. Hetzelfde principe gaat op voor het hele leven. Als je veel omgaat met mensen die negatief in het leven staan, waardeer je het leven minder. Probeer zulke contacten daarom tot een minimum te beperken.

Dingen die energie geven

Welke dingen je energie geven, is afhankelijk van je persoonlijkheid, kernkwaliteiten en vaardigheden en competenties. Zo krijgen introverte mensen energie van werken in een rustige omgeving en tijd voor innerlijk leven. Extraverte personen krijgen juist energie van in contact zijn met anderen en met de buitenwereld. Werken met kernkwaliteiten en sterke punten geeft energie. Wie deze talenten kan benutten in een inspirerende en uitdagende omgeving, kan tijdens het werk in flow zijn. Hij vindt dan passie in zijn werk en dat levert veel energie op.

5x ontbijt voor een energieke ochtend

Ontbijtjes voor een hele ochtend energie, snel klaar én je kunt ze een dag (of langer) van tevoren al maken. Lekker makkelijk voor een vroege dienst!

Lees meer

Onregelmatig werken en toch ontspannen leven

Veel werkdruk zonder daar controle over te hebben, is de welbekende kern van werkstress. Maar ook grote onzekerheid door bijvoorbeeld een reorganisatie geeft spanning. Genoeg relaxmomenten inlassen is essentieel voor tijdig herstel van je lichaam en geest. Maar dat kan best lastig zijn, als je sociale leven wordt beïnvloed door je werk. Op tijd ontspannen zorgt ervoor dat je gezondheid verbetert, productiever en creatiever bent en uiteindelijk weerbaarder bent tegen stress en hoge werkdruk.

Sta ook eens stil

Een drukke baan in de zorg, een sociaal leven, hobby’s, en misschien ook nog een gezin en kinderen: het leven lijkt soms wel een sneltrein. Het beste middel om hier uit te stappen, is door simpelweg pauze te nemen. En daar hoef je letterlijk niets voor te doen. Loop iets langzamer dan je normaal zou doen, of reset jezelf tussen 2 afspraken door. Zet de radio in de auto uit en neem tijd om alleen even adem te halen. Zo krijg je het gevoel dat je meer controle hebt over je dag, je taken en je emoties.