PFZW

Tips

Lees alles over lichamelijke beweging

Werk je in de zorg? Dan werk je met je lichaam. En dat is soms behoorlijk zwaar. Daarom is het extra belangrijk dat je op je gezondheid let. Hoe zorg je ervoor dat je lichaam niet te zwaar belast raakt tijdens je werk? 

Houd het vol op de werkvloer met een fit lichaam

Met genoeg spierkracht ben je beter in staat zwaar werk te doen. Maar hoe word je sterker? Bijvoorbeeld met sport je spieren op een andere manier te gebruiken dan je al doet. Zo daag je je spieren uit en bouw je meteen meer conditie op, waardoor je je werk langer volhoudt. Beweeg daarom minimaal 30 minuten per dag en sport daarnaast ook een keer wat intensiever.

Slechts 10 minuten per dag kunnen al verschil maken

Het meest gebruikte excuus om iets niet te doen, is dat er geen tijd voor is. Sporten of mediteren bijvoorbeeld, of lezen. Na een lange werkdag moet er namelijk gekookt worden, moeten de kinderen naar bed gebracht worden en moet ook het huis nog aan kant worden gemaakt. We hebben allemaal evenveel tijd en we bepalen zelf waar we die tijd aan besteden. Als je het écht wilt, lukt het je vast om 10 minuten vrij te maken. Je moet ergens beginnen, toch? Dus zet je wekker eens 10 minuten vroeger om de dag te beginnen en loop een rondje extra voordat je aan het werk gaat.

Hoe houd je veranderingen vast?

Dat doe je door er een gewoonte van te maken. Het kost wat tijd en oefening, maar dan weet je zeker dat je elke dag voldoende beweegt. 

De gouden tip? Ga niet alleen bewegen omdat het 'moet' voor je gezondheid. Zie bewegen ook als mogelijkheid om iets te bereiken. Iets wat je graag wil en wat dichtbij je staat. Neem de tijd om jezelf de vraag te stellen: 'Waarom wil ik echt meer bewegen?'
Bijvoorbeeld:
- 'ik wil graag zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in dit fijne huis'
- 'ik wil kunnen spelen met mijn kleinkinderen en deelnemen aan familie-uitstapjes'
- 'ik wil heel graag zo lang mogelijk fiets- en wandelvakanties blijven doen'
- 'ik wil vrijwilligerswerk (blijven) doen'

Misschien vind je dit ook leuk: