Eet je fit met Nien

Feestgerecht #3 Rozijnencake met amandelspijs

Cake is altijd een goed idee! Lekker voor bij de koffie of thee, maar ook als toetje. Gewoon zo, of met een bolletje (vanille)ijs.

Het beslag voor deze cake maak je in een handomdraai. Je kunt de cake na het afbakken een paar dagen in de koelkast bewaren, dus maak ‘m gerust vóórdat de kerstdrukte losbarst. En heb je na de kerstviering een paar plakjes over? Bewaar die dan in de vriezer.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor één cake:

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram havermeel (of ander meel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 gram suiker(vervanger)
  • 150 gram 0% appelmoes
  • 75 gram plantaardige roomboter (of 75 gram extra appelmoes)
  • 125 gram kwark
  • 2 eieren
  • 100 gram rozijnen
  • 75 tot 100 gram amandelspijs
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • Snufje zout
  • Snufje kaneel

Voor de topping:

  • 200 gram (plantaardige) slagroom
  • Eventueel (eetbare) kerstdecoratie

Meer feestgerechten?

Nienke laat zien dat je tijdens de feestdagen ook lekkers op tafel kunt toveren zonder urenlang te bakken, braden, stoven en grillen.

Lees meer

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 60 minuten oventijd

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden, vet een cakevorm in met bakspray of boter en week de rozijnen vijf minuten in lauwwarm water
  2. Doe de appelmoes, kwark, boter, suiker(vervanger), vanille-aroma en de eieren in een kom en mix tot een glad geheel
  3. Voeg het meel, een snufje zout, het bakpoeder en een snufje kaneel toe en mix tot een glad beslag
  4. Maak van de amandelspijs een rol van ongeveer drie centimeter breed en iets korter dan de cakevorm (zorg dat je aan beide kanten ongeveer een centimeter ruimte overhoudt)
  5. Leg de amandelspijs in de cakevorm en giet het beslag er daarna overheen
  6. Bak de cake een uur in de voorverwarmde oven totdat hij goudbruin is
  7. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is

Ga je de cake opdienen? Zorg dat de cake helemaal is afgekoeld, klop de slagroom stijf en versier de cake met (kerst)decoratie naar keuze.

Als je de cake later pas eet, kun je ‘m maximaal vijf dagen in de koelkast bewaren. Laat de cake wel eerst helemaal afkoelen voordat je ‘m in de koelkast zet.

 

Over Nienke

Als verpleegkundige in de planbare zorg op de ambulance heeft Nienke onregelmatige werktijden. Dat ze tijdens de feestdagen met haar familie aan tafel zit, is daardoor niet zo vanzelfsprekend. Maar Nienke zou geen echte foodie zijn als ze daar geen oplossing voor had.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien deelt Nienke op platform Goed Bezig zes keer per jaar haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x lekker en makkelijk voor de feestdagen.

Deel je recepten met ons!

Eet je fit met Nien

Heb je een feestgerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!