PFZW

Eet je fit met Nien

Feestgerecht 4: Filodeegpakketje met bloemkool en pesto

Als hoofd- of bijgerecht… Met deze bloemkool in filodeeg kun je alle kanten op. Door alle groenten is het een licht gerecht dat je dus ook prima als bijgerecht kunt serveren. Liever als hoofdgerecht? Doe er dan wat aardappeltjes, frietjes, vlees of vis bij. Maar vegetarisch kan natuurlijk ook.

Kookstress omdat je tijdens de feestdagen een dagdienst werkt, is niet meer nodig. Dit groentegerecht is een perfect onderdeel van je kerstdiner: makkelijk van tevoren te maken én vol goede voedingsstoffen.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor twee of vier personen (als hoofd- of bijgerecht):

  • 1 bloemkool
  • 5 plakjes filodeeg
  • 50 gram rode pesto
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Peper en zout naar smaak

Voor de bechamelsaus:

  • 300 milliliter (haver)melk
  • 25 gram boter
  • 40 gram bloem
  • Zout en peper naar smaak

Zo maak je het

Bereidingstijd: 40 minuten + 1 uur en 25 minuten oventijd

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het filodeeg alvast uit de vriezer, zodat het kan ontdooien
  2. Maak de bloemkool schoon: haal de bladeren eraf, was de bloemkool en snijd de stronk er af, zodat de bloemkool rechtop blijft staan
  3. Zet de bloemkool in een ovenschaal, besprenkel met twee eetlepels olijfolie en rooster daarna 45 minuten in de voorverwarmde oven
  4. Snijd de ui in grove stukken, pers de knoflook en doe dit samen in een kom
  5. Was daarna de paprika, courgette en champignons, snijd ook deze in grove stukken en doe ze bij de knoflook en ui in de kom
  6. Voeg kerrie, paprikapoeder, peper en zout en de overgebleven eetlepel olijfolie toe en hussel goed door elkaar

  7. Maak daarna de bechamelsaus: doe daarvoor de (haver)melk, boter, bloem, zout en peper in een steelpannetje en breng roerend aan de kook
  8. Laat de saus ongeveer tien minuten rustig pruttelen en blijf roeren

  9. Haal de bloemkool na 45 minuten uit de oven en laat 10 minuten afkoelen
  10. Ondertussen smeer je het filodeeg aan de binnenkant in met rode pesto
  11. Verdeel de helft van de bechamelsaus over de bloemkool, pak deze daarna in met het filodeeg en leg terug in de ovenschaal
  12. Verdeel het groentemengsel rondom de bloemkool over de bodem van de ovenschaal en zet de bloemkool nog 40 minuten in de oven

De overgebleven bechamelsaus verdeel je tijdens het serveren over de bloemkool. Is de saus afgekoeld zodra de bloemkool uit de oven komt? Warm ‘m dan kort op in het pannetje of in de magnetron.

Tip: maak je de bloemkool een dag van tevoren? Rooster de bloemkool bij stap 12 dan maar 10 minuten in plaats van 40. De volgende dag rooster je ‘m nog 30 minuten op 200 graden.

Meer feestrecepten?

Cake is altijd een goed idee! Deze rozijnencake met amandelspijs is lekker voor bij de koffie of thee, maar ook als toetje. Gewoon zo, of met een bolletje (vanille-)ijs.

Lees meer

Over Nienke

Als verpleegkundige in de planbare zorg op de ambulance heeft Nienke onregelmatige werktijden. Dat ze tijdens de feestdagen met haar familie aan tafel zit, is daardoor niet zo vanzelfsprekend. Maar Nienke zou geen echte foodie zijn als ze daar geen oplossing voor had.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien deelt Nienke op platform Goed Bezig zes keer per jaar haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x lekker en makkelijk voor de feestdagen.

Deel jouw feestgerecht

Eet je fit met Nien

Heb je een feestgerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!

Misschien vind je dit ook leuk: