PFZW

Nieuws

Heb je dit gemist?

Met de komst van het coronavirus leek het even nergens anders meer over te gaan. Maar niets is minder waar, er gebeurden de afgelopen maanden genoeg andere – en ook mooie – dingen. Heb je de afgelopen maanden weinig tijd gehad om het nieuws te kijken? Wij verzamelden vijf positieve berichten die je misschien hebt gemist.

Omscholen naar noodzakelijke beroepen

Met een beetje geluk komen er in de nabije toekomst meer ‘hulptroepen’ om het personeelstekort in de zorg te verkleinen. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte op 20 mei bekend dat ‘NL leert door’ een onderdeel wordt van het nieuwe steunpakket voor de Nederlandse economie. Het doel hiervan is dat mensen die (door de coronacrisis) hun baan kwijtraken zich kunnen omscholen naar beroepen waar veel behoefte aan is. Bijvoorbeeld in zorg en welzijn. De regeling gaat waarschijnlijk al op 1 juli van start.

Blijven lachen

‘Het beroep van verpleegkundige is het mooiste rotberoep dat er is’, schreef ex-verpleegkundige en cabaretier Marcellino Bogers in zijn boek. Hij werkte zestien jaar in de zorg en weet als geen ander wat je als zorgmedewerker allemaal voor je kiezen krijgt. Maar ook hoe bijzonder de band met een patiënt kan zijn. Daar hoort samen lachen bij. In zijn boek ‘Humor als verpleegkundige interventie 2.0’ schrijft hij over de kracht van humor en deelt hij ervaringen van zorgmedewerkers. Serieus aan de slag met humor!

 

Het Irma-effect

Tolk Irma, die de persconferenties van het kabinet over het coronavirus vertaalt, is razend populair. Zo populair dat de Hogeschool Utrecht sinds het begin van de coronacrisis merkt dat de interesse voor de opleiding tot tolk Nederlandse gebarentaal enorm is gestegen. En dat is goed nieuws, want er is een tekort aan tolken en in Nederland wonen zo’n 30.000 doven en slechthorenden voor wie ondertitels lezen of op een andere manier in het Nederlands communiceren vaak lastig is.

Gezonder door geluk

Geluk kan beschermen tegen ziekte en stress. ‘Geluksprofessor’ Ruut Veenhoven doet al dertig jaar onderzoek naar geluk en gezondheid. Volgens hem is het de kunst om uit te vinden welke levensstijl bij je past. Of het nu gaat om de keuze voor een partner of je baan. Geluk is een signaal van de natuur dat het goed met je gaat. En als je je lekker voelt, heeft je lichaam weinig reden om te vechten. Lees hier het hele artikel.

Albert is fysiotherapeut én motorheld

In de rubriek Buitengewoon op bezoek bij zorgcollega’s die ook na werk iets speciaals doen voor een ander. Dit keer: Albert van Duijn (53). Fysiotherapeut van beroep en daarnaast bezorgt hij anderen graag op een wel heel bijzondere manier een glimlach op hun gezicht.

Lees meer

Misschien vind je dit ook leuk: