Eet je fit met Nien

Gezonde start #1 Zelfgemaakte uiensoep

Wil je in de sombere wintermaanden je weerstand een beetje opkrikken? Dat kan met een lekkere, zelfgemaakte uiensoep: boordevol gezondheidsboosters. 

Veel mensen zijn momenteel geveld door de griep. Daarom is het slim je immuunsysteem te boosten met gezonde recepten. Zelfgemaakte uiensoep is dan een goed idee. Uien hebben namelijk behoorlijk wat voordelen voor je gezondheid. Zo hebben ze een positieve werking op je spijsvertering, omdat ze vezelrijk zijn. Ook bevatten ze selenium, dat je immuunsysteem stimuleert. Dan is er nog het magische ingrediënt quercetine, dat ontstekingsremmend werkt. En wat dacht je van alle vitamines en mineralen? In uien zitten vitamine B2, B6, B11 en C, en de mineralen kalium, fosfor en ijzer. Bommetjes vol gezondheid.

Boodschappenijstje

Dit heb je nodig voor 6 porties

Voor de soep:

  • 650 g uien 
  • 40 g olijfolie 
  • 25 g boter 
  • peper en zout naar smaak   
  • 2 el kruidenmix van gedroogde Italiaanse kruiden 
  • 900 ml water  
  • 150 ml droge witte wijn  
  • 1 runderbouillonblokje  
  • 15 g meel 

Topping: 

  • 75 g (vega) spekreepjes  
  • 6 sneetjes stokbrood of ander overgebleven brood 
  • 80 g geraspte kaas naar keuze

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten kooktijd

  1. Pel de uien en snijd ze in 4 delen. Doe ze in een hakmolen of snijd ze fijn met de hand.  
  2. Doe ook de olijfolie, boter, peper, zout en kruidenmix bij de uien in de hakmolen. Hak alles totdat de ui een diameter van 1 à 2 cm heeft. 
  3. Verwarm een soeppan op middelhoog vuur en doe het uienmengsel erin. Bak het mengsel ongeveer 10 minuten en blijf regelmatig roeren zodat de uien niet gaan aanbakken.  
  4. Voeg na 10 minuten het water, de witte wijn, het bouillonblokje en het meel toe. Roer de soep met een garde totdat het meel is opgelost.  
  5. Laat de soep 20 minuten doorkoken, roer regelmatig.  
  6. Maak ondertussen de topping. Verwarm een kleine koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekreepjes totdat ze licht knapperig zijn. 
  7. Verwarm de oven/grill/airfryer voor op 180  ̊C. 
  8. Dep de sneetjes brood eventueel in het bakvet van de spekjes voor een zoutig broodje. Gril ze 4 minuten in de oven op de grilstand totdat ze knapperig zijn en zet de oven uit. 
  9. Verdeel de geraspte kaas over de broodjes en laat ze nog even rusten in de oven/grill/airfryer zodat de kaas smelt.  
  10. Schep de uiensoep in diepe borden. Verdeel er wat spekreepjes overheen en top af met een kaasbroodje. 

Ontdek meer gezonde gerechten

Want als in de winter de griepvirussen op de loer liggen, is het belangrijk dat je gezond eet.

Lees meer

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke onregelmatige diensten, maar ze wil natuurlijk wél gezond blijven eten. Dat vergt een goede voorbereiding en gezonde recepten. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie ‘Eet je fit met Nien’ deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 3x een gezonde start.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!