PFZW

Blog

Plog jij al voor 'n schone omgeving?

Plog jij al voor 'n schone omgeving?

Sporten en werken aan een schoner klimaat gaan niet per se hand in hand. Waar deze 2 elkaar wel ontmoeten, is in de nieuwe Zweedse hardlooptrend 'plogging'. Tijdens het hardlopen verzamel je afval dat je onderweg tegenkomt.

Plogging in Breda


Je komt het tegen tijdens een wandeling door de stad of in de natuur: zwerfafval. Een groot milieuprobleem. Zonde, want met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak. Zwerfafval wordt niet afgebroken waardoor het in het milieu aanwezig blijft. Met allerlei nadelige gevolgen voor natuur, mens en dier.

Plogging is joggen en ‘plocka’, Zweeds voor oprapen

Win-win

Met plogging kun je bijdragen aan een schoner klimaat. Tegelijkertijd is het goed voor je lichaam en gezondheid. Een win-winsituatie dus. Plogging komt van het woord 'joggen' gecombineerd met het Zweedse woord 'plocka', wat 'oprapen' betekent.

Een leuk weetje: plogging is een goede intervaltraining. Tijdens het 'ploggen' wissel je hardlopen en stilstaan namelijk met elkaar af. De combinatie beweging en rust zorgt onder andere voor een betere conditie en een snellere vetverbranding. Doordat je tussendoor bukt, is plogging een total body workout. Je traint bijna alle spiergroepen in je lijf. Dat is mooi meegenomen, naast de rommel die je onderweg oppikt.

Plogging in Breda


Plogging in Breda

De trend is inmiddels overgewaaid naar Nederland. Op 12 mei werd het eerste officiële plogging-event georganiseerd in Breda. Door de ANWB en het Runnerscafe Breda, dat mensen coacht in beweging en voeding.

Ik hoop dat plogging over 10 jaar uitgestorven is

Ron Bekker van Runnerscafé Breda geeft hardlooptrainingen en is leefstijlcoach. "Ik hoop dat plogging over 10 jaar uitgestorven is. Dat mensen moeten opzoeken wat het ook alweer was omdat er geen zwerfafval meer is. Dit is natuurlijk een ideaalbeeld. Maar door evenement als deze dragen we wel een beetje bij aan deze droom”, aldus Ron.

Misschien vind je dit ook leuk: