Interview
Hersteld van corona en direct weer aan het werk

Inge Fremery (29) is verpleegkundige op de kinderafdeling in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Twee weken geleden werd ze verkouden, benauwd, begon ze te hoesten en kreeg ze koorts. Volgens de regels van het ziekenhuisprotocol liet ze zich testen. Zo werd vastgesteld dat ze corona had. Inmiddels is ze klachtenvrij en weer aan het werk. Op Betere Wereld vertelt ze haar verhaal.

De uitslag was positief: ik had corona
"Eigenlijk ben ik bijna nooit ziek. Maar twee weken geleden voelde ik me ineens niet goed. Ik was hangerig, sloom en had overal spierpijn. De volgende dag voelde ik me nog slechter. Volgens het ziekenhuisprotocol moet ik als medewerker twee keer per dag mijn temperatuur meten, ook als ik me niet ziek voel.
Toen ik dat deed, had ik 39,5 graden koorts. Ik werd getest en de uitslag was positief: ik had corona en kon dus niet naar mijn werk. Hoe en waar ik het heb opgelopen, weet ik niet. Niemand in mijn omgeving is ziek geweest."
Heb ik niemand besmet?
"Uiteindelijk ben ik vijf dagen ziek geweest en dus behoorlijk snel hersteld. Natuurlijk was het vervelend om ziek te zijn, maar ik vond het vooral moeilijk dat ik mijn collega’s niet kon ondersteunen. En ik maakte me zorgen of ik niemand had besmet.
Gelukkig waren er al een paar dagen geen mensen bij me op bezoek geweest en draag ik nu op mijn werk beschermende kleding, zoals een mondkapje, bril, muts en jas. Mijn man en drie kinderen hebben geen klachten, maar moeten nog wel een week binnenblijven omdat ik ziek ben geweest."

We moeten dit samen doen
"Volgens het protocol mag je weer aan het werk als je 24 uur klachtenvrij bent. Inmiddels ben ik dus weer begonnen. Het was fijn om mijn collega’s te kunnen ondersteunen, want er is in korte tijd veel veranderd in het ziekenhuis. Zo is de kinderafdeling in tweeën gesplitst, waarvan één deel is ingericht als corona-afdeling. Daar liggen de kinderen met coronaklachten, zoals benauwdheid, hoesten, koorts en verkoudheid. Zij zijn afgeschermd van de andere kinderen.
Er mag per keer maar één ouder bij hen op bezoek; ander bezoek mag niet langskomen. Als uit een test blijkt dat kinderen geen corona (meer) hebben, worden ze teruggebracht naar de gewone kinderafdeling. Mijn collega’s en ik zijn nog erg zoekende. We hebben een andere manier van werken en moeten rekening houden met nieuwe regels voor infectiepreventie. Maar het versterkt de onderlinge band enorm. Iedereen helpt elkaar en staat voor elkaar klaar. We moeten dit samen doen."
Lees al onze artikelen over de coronacrisis
Corona legt Nederland plat. Behalve de zorg. Die draait harder dan ooit. Met verhalen van en voor zorgmedewerkers midden in de coronacrisis, hopen we elkaar zoveel mogelijk te steunen.
Lees meerDankbaar voor de steun en mijn familie
"De steun vanuit de maatschappij met alle mooie initiatieven voor de zorg vind ik geweldig. In dit soort situaties beseffen mensen extra goed dat zorgmedewerkers en mensen met andere cruciale beroepen zo hard nodig zijn. Het is fijn als je werk wordt gewaardeerd. Verder probeer ik zo nuchter mogelijk te blijven onder de situatie.
Ik doe wat ik moet doen en sta extra stil bij de dingen waar ik dankbaar voor ben. Bijvoorbeeld dat ik samen kan zijn met mijn gezin en dat iedereen gezond is. Nu mijn man thuiswerkt en de kinderen niet naar de opvang gaan, zoeken we samen een ritme dat voor ons allemaal werkt. Zo kan ik nu niet naar de sportschool, maar doe ik de work-outs thuis, samen met mijn kinderen. Dat is een fijne afleiding, want het is enorm spannend om in deze situatie zorg te verlenen."