PFZW

Panel

Panel: Hoe blijf je als zorgmedewerker én mantelzorger in balans?

Gemiddeld is 1 op de 3 zorgmedewerkers ook mantelzorger. Werk en privé kunnen dan door elkaar gaan lopen. Hoe zorg je voor een duidelijke scheiding tussen die twee? We vroegen drie collega’s die ook mantelzorgen:

Hoe houd jij de balans tussen werk en privé?
Patricia Grosjean-Brull

Patricia (37) werkt als activiteitenbegeleidster bij een wijkzorgcentrum en is mantelzorger voor haar dochter Jenna (8)

“Waar het kan, probeer ik zoveel mogelijk dingen te blijven doen die mij persoonlijk energie geven. Zoals sporten, naar de bioscoop gaan met vrienden of ergens een hapje eten. Maar regelmatig alleen met mijn man weggaan, vind ik ook belangrijk.

Ik werk 24 uur, maar de zorg voor onze dochter gaat dag en nacht door. Jenna is 8 en heeft een genetische genafwijking, waardoor haar ontwikkeling achterloopt. Ze draagt nog luiers, heeft autisme, ADHD en verschillende gedragsproblemen. Gelukkig krijgen we hulp van een thuiszorgorganisatie, en staan ook opa en oma vaak voor ons klaar.

Er zijn ook weleens momenten dat ik door de bomen het bos niet meer zie, bijvoorbeeld als er veel doktersafspraken samenvallen. De ene maand gaat het beter dan de andere, en het ligt er ook aan hoe Jenna in haar vel zit. Gelukkig weet ik inmiddels steeds beter wanneer ik op de rem moet trappen.”

"Ik werk 24 uur, maar de zorg voor onze dochter gaat dag en nacht door."

 

“Ik vind het best moeilijk om mezelf niet voorbij te lopen”

Lieke (32) werkt als verpleegkundige, heeft haar eigen bedrijf, is moeder van een zoon én ondersteunt haar ouders als mantelzorger. Hoe houdt ze al deze ballen in de lucht?

Lees meer
Janine Kwinkelenberg-Barlo

Janine (50) werkt als doktersassistente in het ziekenhuis en geeft mantelzorg aan haar broer en moeder

“Door de zorg voor mijn broer – hij heeft het downsyndroom – en mijn moeder met Parkinson sta ik eigenlijk 24 uur per dag aan. Creatief bezig zijn helpt mij om even los te komen van mijn zorgtaken. Door te knutselen bijvoorbeeld, of in huis een muur te schilderen of een kamer te veranderen. Dan ben ik helemaal in mijn element. Ook doe ik heel graag ideeën op via Pinterest of door rond te struinen in kringloopwinkels.

Als ik niet voor mijn broer of moeder zorg, ben ik bij mijn gezin of aan het werk. Gelukkig weten mijn collega’s inmiddels goed wat mijn mantelzorgtaken inhouden en denken ze altijd mee als ik een dienst of werkdag wil ruilen. En natuurlijk heb ik thuis de steun van mijn man en twee kinderen (van 22 en 19) die helpen waar ze kunnen. Door op dagen dat ik niet hoef te werken creatief bezig te zijn, laad ik op, zodat ik daarna weer energie heb om voor anderen te zorgen.”

Mantelzorger in coronatijd: tweestrijd

Zussen Manon en Minou werken allebei in de zorg én mantelzorgen voor hun moeder. Toen op het werk corona uitbrak, stond ze voor een moeilijke keuze: thuisblijven om moeder te beschermen of gaan werken, waar collega’s de hulp hard nodig hebben?

Lees meer
Evelien Post

Evelien (41) werkt als woonbegeleider in de gehandicaptenzorg en is mantelzorger voor haar broer Casper

“Mijn werk en privéleven hebben zoveel overeenkomsten dat ik het soms moeilijk vind om het te scheiden. In mijn werk begeleid ik 23 bewoners met een verstandelijke beperking, zodat zij een zo fijn mogelijk leven hebben. Dat wil ik ook voor mijn broer, die het syndroom van Down heeft.

De zorg voor Casper en mijn werk geven me veel voldoening, waardering en plezier, dus eigenlijk is de combinatie voor mij nooit een probleem geweest. Maar het afgelopen anderhalf jaar was op mijn werk erg zwaar door alle coronamaatregelen, zeker toen een aantal bewoners – en ik zelf – met kerst corona kregen. Ook Casper kwam toen met corona in kritieke toestand in het ziekenhuis te liggen. Dat was de eerste keer dat ik merkte hoe moeilijk ik het vond om de balans te vinden. Ik had zoveel zorgen.

Voor mij helpt het om met collega’s en familie te praten over hoe ik me voel. En natuurlijk door tijd voor mezelf te nemen: door een boek te lezen, een film te kijken en écht in het moment te leven.”

Wist je dit...

...over mantelzorg?

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop Nederland laat zien hoe erg mantelzorgers gewaardeerd worden. Wist je dat...

1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar of ouder mantelzorger is?
1 op de 6 werknemers betaald werk combineert met mantelzorg?
750.000 mantelzorgers zowel langdurige hulp (meer dan 3 maanden) als intensieve hulp (meer dan 8 uur per week) bieden?

Misschien vind je dit ook leuk: