PFZW

Achtergrond

Hutten bouwen met oude gordijnen

Hutten bouwen met oude gordijnen

Bouchra el Rharbi (42) en Emine Ulusoy (46) werken bij buitenschoolse kinderopvang de Berensprong in Tilburg. Wat doen ze hier voor een beter klimaat? Een oud gordijn is ‘hutbouwmateriaal’. Ze gaan naar de kringloopwinkel voor tweedehands speelgoed. Goed voor het milieu én een leuke activiteit voor de kinderen.

Bij de Berensprong leren kinderen al vroeg hoe belangrijk het is om goed te zijn voor het milieu. Emine: "Wij willen de kinderen het goede voorbeeld geven. Ze zijn hier toch elke week." Bouchra: "Maar ook wij kunnen leren van kinderen, hoor. Zij vragen niet waar de tweedehandse spullen vandaan komen, die we bij de opvang gebruiken. Ze zeggen niet ‘dat is oud’, maar kijken wat ze ermee kunnen. Dat vind ik zo mooi aan het werken met kinderen."

Samen afval scheiden

Bij de Berensprong zijn ze streng als het gaat over afval scheiden. "We zijn het tegenover het milieu verplicht ons afval goed op te ruimen," vindt Emine. "Want we produceren met de kinderen een hoop afval elke dag."

Wat kinderopvang de Berensprong doet voor een beter klimaat
Bouchra, Emine en de 'tover-tv'

Bouchra: "De kinderen doen goed mee. De meesten kunnen al lezen. Boven de bakken hangen borden waarop staat wat erin moet. Soms vraagt een kind toch in welke bak het afval hoort. Goed lezen, zeg ik dan! Dat is meteen een goede oefening."

Emine: "Maar soms is het wel lastig, hoor. Bijvoorbeeld een lege fles ranja. Moet dit nu in de plastic bak of niet? We gaan dan in gesprek met de kinderen en lossen het raadsel samen op."

Wonderspeelgoed

Een kartonnen doos waar ooit bananen in zaten, is omgetoverd tot vlieger. Van lege hagelslagpakken hebben kinderen de mooiste kunstwerkjes gemaakt. Plastic potten waar snoeptomaten in zaten, worden gebruikt als pennenbakjes. Bij de Berensprong zie je genoeg voorbeelden van hoe oude spullen nieuw nut hebben gekregen.

Een oude vieze doos hoeft geen oude vieze doos te zijn. Je kunt er een grabbelton van maken of een auto

Emine: "Ik vind de 'tover-tv' toch wel het leukst. Achter het scherm van een oude, kapotte televisie voeren de kinderen hele musicals op voor de rest van de groep. Of we stoppen er een tekening achter die een van de kinderen heeft gemaakt. Wonderspeelgoed noemen we het." Bouchra: "Het gaat er vooral om hoe je het overbrengt op de kinderen. Een oude vieze doos hoeft geen oude vieze doos te zijn. Je kunt er een grabbelton van maken of een auto. Dat klinkt toch heel anders?"

Bewustwording

Beseffen de kinderen zich wat ze bij de Berensprong doen voor een beter milieu? Bouchra: "Ik hoop dat we de kinderen iets bij kunnen brengen. Laatst waren we bij de kringloopwinkel met de groep. Een van de kinderen was er nog nooit geweest. We zagen een opblaaseendje voor € 2,50 euro. 'Dat is goedkoop', riep hij verbaasd. Dat ze dit ook hebben in een tweedehandswinkel, wist hij niet. 'Hier kun je ook een keer met mama speelgoed gaan kopen', vertelde ik hem. Wie weet doen ze het nog ook!"

Misschien vind je dit ook leuk: