PFZW

Interview

“Ik wil de zorg nog persoonlijker maken”

Je bent ervan overtuigd dat de jeugdzorg persoonlijker en innovatiever kan. Wat doe je dan? Anne-Sophie Schürmann (29) besloot het heft in eigen handen te nemen. Ze richtte Groei & Glunder op; een zorgorganisatie die persoonlijke begeleiding biedt aan kinderen met en zonder een ontwikkelingsstoornis.

Wat motiveerde jou om voor jezelf te beginnen?

"Tijdens mijn studententijd heb ik bij veel verschillende jeugdzorginstellingen gewerkt. Bij iedere organisatie waar ik kwam, dacht ik: waarom werkt dit zo? Waarom werken we vanuit een standaardprotocol, in plaats van dat we zorg verlenen die meer aansluit op de behoeften van het gezin? Waarom wordt er vanuit het hoofdkantoor zo slecht gecommuniceerd met de collega’s op de werkvloer? Ik snapte niet waarom de omgang met cliënten, maar ook met collega’s, niet flexibeler, persoonlijker en leuker kon. Het frustreerde me en ik stond er niet achter. Dus besloot ik voor mezelf te beginnen."

Anne-Sophie Schürmann
Anne-Sophie Schürmann

Heb je altijd al met kinderen willen werken?

"Ja, kinderen hebben mij altijd al geïnspireerd, omdat ze nog zo puur en onbevangen zijn. Ik kan hen helpen met hun ontwikkeling, dat maakt dit vak voor mij zo mooi. De kinderen waar we bij Groei & Glunder mee werken, hebben vrijwel allemaal de basisschoolleeftijd. Hun ouders en verzorgers lopen nog relatief kort tegen de problemen aan die bij een stoornis komen kijken. Wij kunnen voor de kinderen een belangrijke rol spelen bij het aanleren van vaardigheden en gedrag. We leggen een basis waar de gezinnen en kinderen tot hun 18e levensjaar iets mee kunnen."

Hoe onderscheidt Groei & Glunder zich van andere zorgorganisaties?

"Bij Groei & Glunder staat persoonlijke en flexibele zorg centraal. We willen er voor gezinnen zijn op de momenten dat zij ons het hardst nodig hebben. Als dat tussen 18.00 en 20.00 uur is, tijdens het avondeten, betekent het dat we op dat moment bij een gezin thuis zijn. En dus niet tussen 10.00 en 11.00 uur, omdat een van onze hulpverleners dan toevallig een gaatje in de agenda heeft. Ook zijn onze collega’s altijd bereikbaar, zodat gezinnen in geval van nood altijd bij ons terechtkunnen."

Wat zijn je toekomstplannen met Groei & Glunder?

"In 2030 willen wij hét gezicht van de moderne jeugdzorg zijn. De zorg is een ingewikkelde jungle en wij willen het persoonlijker maken. Niet alleen voor de cliënt, maar ook voor collega’s. Ook op het gebied van techniek wil ik stappen zetten. Iedere zorgorganisatie werkt met een elektronisch patiëntendossier (EPD), maar die systemen zijn vaak zo stoffig en stroef dat hulpverleners en cliënten er de weg in kwijtraken. Daarom hebben wij ons eigen EPD ontwikkeld. Dit moet in meer organisaties beter. Hopelijk kunnen we daarin een voorbeeld zijn voor anderen en hen inspireren zorg anders te organiseren. Kleinschaliger en persoonlijker, met korte lijnen tussen de cliënt en begeleider."

Groei & Glunder

Over Groei & Glunder

Aantal medewerkers: 60
Gevestigd in: Amsterdam
Aantal gezinnen dat Groei & Glunder begeleidt op jaarbasis: 250

Groei & Glunder is in 2019 in 3 nieuwe regio’s gestart. Daarmee komt het aantal vestigingen op 5.

Oprichtster Anne-Sophie werd in 2018 benoemd tot FD talent.

Misschien vind je dit ook leuk: