PFZW

Interview

"Mensen waren verschrikkelijk bang om alleen te moeten sterven. Heel heftig!”

Spoedeisendehulparts Gor Khatchikyan (33) was veel te zien op de televisie tijdens de coronacrisis. Aan tafel van verschillende talkshows was de bevlogen dokter het gezicht van de zorg in de frontlinie. Daarnaast werkte hij wanneer hij maar kon om zoveel mogelijk mensen te helpen. Wij vroegen hem hoe hij zichzelf op de been hield in deze heftige tijd….

Het stof van de coronacrisis is een beetje neergedaald, hoe kijk jij terug?

“Het was een onwerkelijk en bizarre ervaring. Echt ongekend. Alsof ik in een film terecht was gekomen. Van het ene op het andere moment stond het ziekenhuis op zijn kop om alle zorgvraag aan te kunnen. Dat maak je  alleen mee in een ongewone situatie zoals bijvoorbeeld een oorlog of een ramp. En heeft het uiterste van zorgmedewerkers gevraagd. Maar dat lukte en dat maakt me ontzettend trots op mijn collega’s.”

"Deze crisis heeft mij nog meer het besef gegeven hoe belangrijk het werk in de zorg is”

Wat is je vooral bijgebleven?

“De eenzaamheid onder patiënten die we moesten isoleren. Ze kwamen in het ziekenhuis aan, namen vluchtig afscheid van hun dierbaren, maar wisten niet of ze hun geliefden terug zouden zien. Mensen waren verschrikkelijk bang om alleen te moeten sterven. Heel heftig!”

Als behandelend arts liep je zelf ook het risico het virus te krijgen. Was je bang?

“We hoorden de verhalen uit andere landen waar artsen en verpleegkundigen overleden. Dat komt natuurlijk wel binnen. Iedereen ging daar op zijn eigen manier mee om. Ik ben christen en mijn geloof is sterker dan mijn angst. Angst verlamt mij nooit. Ondanks dat ik vrees voelde, heb ik het met liefde gedaan.”

Als behandelend arts liep Gor ook zelf risico op het virus: "Ondanks dat ik vrees voelde, heb ik het met liefde gedaan.”
“Het was een onwerkelijk en bizarre ervaring. Echt ongekend. Alsof ik in een film terecht was gekomen."
1 / 4

Hoe hield je jezelf lichamelijk en geestelijk op de been?

“Op de spoedeisende hulp ben ik gewend om te werken in een chaotische omgeving waarin mensen vechten voor hun leven. Ik zie normaal al veel ellende. Mentaal kon ik het goed aan. Lichamelijk was het wel zwaar omdat je veel werkt op onregelmatige tijden. En ’s nachts sliep ik soms slecht omdat ik nog stuiterde van de adrenaline. In de spaarzame vrije tijd die ik had ging ik vaak motorrijden, mijn hobby. Tijdens die ritjes probeerde ik alles even van me af te laten glijden. En verder veel gepraat met collega’s, we zijn elkaar echt tot steun geweest.

Om alles wat ik meemaakte te verwerken heb ik ook een boek geschreven over mijn ervaringen: ‘De coronacrisis, verhalen van de frontlinie’.”

"Ik heb veel gepraat met collega’s, we zijn elkaar echt tot steun geweest"

Ben jij door deze ervaring nu een andere dokter geworden?

“Ja, deze crisis is een levensveranderende ervaring geweest. Het heeft me nog meer passie en drive gegeven om te doen wat ik doe. En mij nog meer het besef gegeven hoe belangrijk het werk in de zorg is….”

Gor Khatchikyan (33)

Personalia

WERKT als arts op de spoedeisende hulp van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. VLUCHTTE met zijn ouders als 12-jarig jongetje vanuit Armenië naar Nederland. BEHAALDE cum laude zijn vwo-diploma. WON in 2012 het VPRO-programma ‘Premier Gezocht’, een talentenjacht naar politiek talent. WERD bekend door zijn vlogs in het programma ‘#Frontberichten’ waarin hij achter de schermen verslag deed van de coronacrisis. WAS in de afgelopen periode veel in het nieuws door zijn optredens in talkshows. SCHREEF een boek over zijn ervaringen: ‘De coronacrisis, verhalen van de frontlinie’. WOONT in Utrecht.

Bekijk de serie 'Buitengewoon' waarin zorgcollega’s na werk iets speciaals maar totaal anders doen voor een ander.

Misschien vind je dit ook leuk: