PFZW

Interview

Zij schieten jongeren te hulp nu ze geen kant op kunnen

Het sociale leven van jongeren staat momenteel op een laag pitje. Geen festivals, geen concerten en ook naar een kroeg gaan is er voorlopig niet bij. Wat doen jongerencentra om met hun doelgroep in contact te blijven? En met welke uitdagingen hebben ze te maken? We spraken met jongerenwerkers Martijn en Mirte over de uitdagingen die door corona op hun pad komen.

Samen op afstand online televisie maken

Toen bekend werd dat de fysieke locatie van jongerencentrum Willemeen in Arnhem tijdelijk moest sluiten in verband met de coronacrisis, bedachten Martijn van Uffelen en zijn collega’s een andere manier om met ‘hun’ jongeren in contact te blijven.

Martijn: "De kern van ons werk is live contact met jongeren; op locatie activiteiten organiseren. Maar hoe moet dat als je niet samen mag komen? Vlak voordat bekend werd dat we onze deuren moesten sluiten, merkten we al dat dit voor sommige jongeren een lastige tijd zou worden. Een aantal van hen hebben alleen bij Willemeen een sociaal netwerk.

Daarom bedachten we een manier om met hen in contact te blijven én de creativiteit de vrije loop te laten. Op ons online televisiekanaal ‘Willemeen Televisie’ zenden we korte video’s, livestreams en andere items uit waar jongeren aan mee kunnen werken en ideeën voor kunnen aandragen. Daarnaast maken we een magazine, dat is begonnen als intern ‘blaadje’, maar inmiddels is uitgegroeid tot creatieve speeltuin. De projecten worden enthousiast ontvangen en veel jongeren komen met creatieve ideeën, maar natuurlijk hopen we dat we snel weer live bij elkaar kunnen komen. Al is het maar in kleine groepjes!"

Deze oud-verpleegkundige werkt nu weer in de zorg

Oud-verpleegkundige Paul en zijn man openden jaren geleden een vestiging van koffie- en lunchzaak Anne&Max en een eigen bed and breakfast. Toch kruipt het zorgbloed waar het niet gaan kan, want toen ze door corona beide bedrijven tijdelijk moesten sluiten, besloot Paul zich nuttig te maken bij zijn oud-collega’s in het St. Antonius Ziekenhuis.

Lees meer

"Ze worden ’s ochtends de deur uitgezet"

Vóór de coronacrisis konden jongeren in Uden iedere doordeweekse dag gratis komen skaten, voetballen, chillen en gamen bij MC Uden. Maar net als in Arnhem moest ook het jongerencentrum van de gemeente Uden de deuren van hun locatie in een oude brandweerkazerne sluiten. Mirte Romanillos: "Door de coronamaatregelen moesten we ons werk anders in gaan richten. Het was enorm pionieren. De eerste stap was een online jongerencentrum via het platform ‘Discord’, dat veel wordt gebruikt door gamers. Je kunt met elkaar chatten, je scherm delen en dit gaf ons de mogelijkheid activiteiten te organiseren, zoals een talkshow en gamewedstrijden.

Maar met zo’n online platform bereik je niet iedereen. In ons jongerencentrum zagen we dagelijks zo’n 50 tot 100 jongeren, waarvan sommige jongeren het thuis zwaar hebben. Ze worden ’s ochtends de deur uitgezet, maar kunnen nu niet naar school en hangen daardoor buiten rond. Je moet dan een ijzeren discipline hebben om je voor school in te blijven zetten. De lokale scholengemeenschap waar we mee samenwerken gaf bij ons aan dat ze moeite hadden om sommige jongeren te bereiken. Ze reageerden niet op e-mails of telefoontjes en leverden hun huiswerk niet meer in."

Een plek om elkaar tóch te ontmoeten

"Om het contact met deze jongeren te stimuleren, hebben we een ‘MC Holiday’ in het leven geroepen. Jongeren kunnen in kleine groepjes langskomen bij ons centrum om met elkaar te lunchen en over de situatie te praten als ze daar behoefte aan hebben. Zo kunnen de jongeren elkaar toch ontmoeten en hun verhaal bij elkaar kwijt en hebben wij – MC Uden, de school en de wijkagent – beter zicht op waar de jongeren overdag zijn.

Corona is hier heel dichtbij. Uden is een kleine gemeente, waarin bijna iedereen wel iemand kent die aan het virus is overleden. Wij hopen er voor jongeren te kunnen zijn als ze ons nodig hebben."

 

Bij MC Holdiay kunnen jongeren elkaar zien als ze daar behoefte aan hebben
Afleiding is voor veel jongeren welkom in deze gekke tijd
1 / 2

Misschien vind je dit ook leuk: