PFZW

Achtergrond

Mag ik uw bestelling alstublieft?

In de keuken bij Gelderse Vallei

Bestellen wát je wilt eten, wannéér je dat wilt. Patiënten varen er wel bij, in ziekenhuis Gelderse Vallei. En goed nieuws: de voedselverspilling is sinds de nieuwe maaltijdenservice fors gedaald. Maxime Baaij, medewerker maaltijdenservice, is net zo enthousiast als haar patiënten.

Goed eten, goed herstel

Goed eten is van levensbelang. Niet alleen voldoende voeding is belangrijk, maar ook gezónde voeding. Voor ziekenhuispatiënten geldt dit nog eens extra. "Goede voeding draagt in grote mate bij aan het herstel en aan je gezondheid," zegt Maxime Baaij, medewerker maaltijdenservice bij ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. "Ons ziekenhuis heeft sinds 2012 een totaal ander maaltijdensysteem: At Your Request® van Sodexo.

Het is hier net een restaurant!

Patiënten bestellen tussen 7 uur 's ochtends en kwart over 6 's avonds zelf wat ze willen eten, op de momenten dat ze trek hebben. Het menu biedt een enorme keuze: van salades tot heerlijke toetjes, van ontbijt tot een warme maaltijd. Onze koks maken het vers klaar. Nu, in de lente, staan bijvoorbeeld asperges op de kaart. Binnen drie kwartier serveren wij de bestelling op de kamer van de patiënten. Die blije, verraste gezichten als ze het deksel optillen! Heel fijn om te zien. Daar doe ik het voor."

Maxime in de keuken bij ziekenhuis Gelderse Vallei
Maxime in de keuken bij ziekenhuis Gelderse Vallei

Minder in de prullenbak

Voedselverspilling is overal ter wereld een immens probleem. Oplossingen om deze verspilling tegen te gaan, dragen bij aan een betere en duurzamere wereld. Daar zijn ze zich in Ede scherp van bewust. Sinds At Your Request® van Sodexo werd ingevoerd, is de hoeveelheid afval in de ziekenhuiskeuken met 30 procent gedaald. De hoeveelheid teruggestuurde maaltijden nam zelfs met 50 procent af. "Omdat patiënten zelf mogen kiezen wat ze willen eten en op welk tijdstip, wordt er veel beter gegeten,” licht Maxime toe. “We hoeven nu veel minder weg te gooien."

Eiwittoppers

De patiënt bestelt telefonisch bij Maxime of haar collega’s. Zij voeren de bestelling in het maaltijdensysteem in, dat ook zichtbaar is voor de koks. "Wij checken altijd eerst of de bestelling wel past in het dieet van de patiënten en of ze gedurende de dag voldoende eten en drinken binnenkrijgen. De gezondheid van de patiënt staat natuurlijk voorop. Zo kijken we bijvoorbeeld of de bestelling niet teveel zout bevat voor een patiënt met een natriumarm dieet. Ook letten we op extra eiwitrijke voeding, omdat eiwitten belangrijk zijn voor het herstel."

De roomservice is misschien wel het leukste van mijn werk

Zo staan op het menu de ‘eiwittoppers’. Dit zijn eiwitrijke tussendoortjes, herkenbaar aan het duimpje. Maxime: "Het is hier eigenlijk net een restaurant. Inclusief voedingsadvies! Zelf vind ik de afwisseling van dit werk superleuk. Naast bestellingen noteren en voedingsadvies geven, maak ik in de keuken ook de maaltijdenplateaus klaar en breng ze rond bij de patiënten. Deze roomservice is misschien wel het leukste onderdeel van mijn werk. Als ik de patiënten zie genieten van iets lekkers, word ik daar zelf ook heel blij van."

Maxime

Over Maxime

Maxime Baaij (23) woont samen met haar vriend. Ze heeft een paar jaar Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd en wil dit het komend studiejaar weer oppakken. In de tussentijd werkt ze met heel veel plezier als medewerker maaltijdenservice bij ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Maxime bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW).

Wil je ook gezondere keuzes maken?

Leefstijlcoach Krista geeft in deze handige video 5 handige tips over hoe je dat aanpakt. Geen rigoureus dieet, maar praktische en kleine aanpassingen.

Lees meer

Misschien vind je dit ook leuk: