PFZW

Blog

De werkdag van...

Mijn grootste drijfveer: liefde voor dieren

Anita van Putten is paraveterinair. Oftewel: dierenartsassistente met medische taken. Hoe ziet haar werkdag er uit? Wat maakt het boeiend, wat is lastig?

Anita van Putten, paraveterinair
Anita van Putten

8.00

“Elke ochtend ga ik met enorm veel plezier naar mijn werk. Het is elke dag anders en elke dag is super boeiend. Maar de liefde voor dieren is mijn grootste drijfveer. Anders had ik ook OK-assistente in een ziekenhuis kunnen worden.”

Die aai over de bol is superbelangrijk

8.45

"’s Ochtends staan er in onze kliniek altijd zo’n 4 operaties op het programma. Dierenartsen Mark, Lucas of Lonneke opereren. Samen met een team bereiden we de operatiepatiënten voor. Vandaag is poedel Rani als één van de eerste aan de beurt. Haar staart moet helaas worden geamputeerd, omdat er een tumor op zit. Ik stel haar baasjes gerust: “Ik ben Anita, de zuster van Rani. Ik ga de hele ochtend goed voor haar zorgen.”

Ik leg bij Rani een infuus aan, geef meerdere soorten pijnstilling, en begeleid de narcose. Tijdens de operatie hou ik de anesthesie goed in de gaten, daarna leg ik een verband aan en ben ook bij haar als ze wakker wordt. Die liefdevolle, rustige aandacht en een aai over de bol zijn superbelangrijk in ons werk."

10.20

"Voor een spoedgeval moet alles wijken. Tussen 2 operaties door wordt Juul binnen gebracht, een jonge kat van net 4. Ze kan opeens niet meer lopen. Er blijkt een bloedprop in een bloedvat van haar achterpoten te zitten. Ze schreeuwt van de pijn en stress. Direct leg ik een infuus aan, met bloedverdunners en morfine. Vanwege de pijn bijt ze me keihard in mijn duim.

We zijn een uur met haar bezig, maar helaas wordt ze zieker en zieker. Ze is niet meer te redden. We zijn er allemaal heel verdrietig van. Maar we moeten door, want Sammy, een labrador, wacht om te worden geopereerd. Ze sputtert een beetje tegen bij het inbrengen van het infuus. Dat is het lastige bij dieren. Je kunt het ze niet uitleggen. Ik zucht: “Toe nou Sam, werk even mee. Het is voor je eigen bestwil."

13.55

"Tegen tweeën zijn alle operaties achter de rug. Rani wordt dan al weer opgehaald door haar baasjes. Ik leg ze precies uit wat we hebben gedaan en laat foto’s van de operatie zien. Ook vertel ik hoe ze de wond moeten verzorgen. Die nazorg is heel belangrijk. Samen zorg je voor het dier! Even een snelle lunch...En door naar het middagprogramma."

De jonge kat is niet meer te redden. We zijn er allemaal heel verdrietig van

14.30

"’s Middags sta ik aan de balie/receptie samen met een collega. We krijgen de meest uiteenlopende vragen. “Mijn kat braakt, wat nu?” “Hoe knip ik de nagels van mijn hond?” Ik filter de telefoontjes zoveel mogelijk, om het spreekuur van Mark te ontlasten. Daarnaast: nieuwe patiënten inschrijven, mailtjes beantwoorden, schoonmaken… Er is altijd iets te doen!

Ook heb ik ’s middags paraveterinaire-consulten. Vandaag moet ik bloed afnemen bij een hond met nierproblemen en een röntgenfoto maken van de buik van een kat. Tussendoor maak ik medicatie voor patiënten klaar in onze eigen apotheek."

Anita van Putten met haar hond
Anita van Putten met haar hond

18.05

Om 18.00 uur gaat de kliniek dicht. Weer een drukke, maar zeer voldane dag achter de rug. En nu racen naar de kinderopvang, om zoon Lucas (7) op te halen. 3 maal raden wat hij later wil worden …? Dierenarts!

Over Anita

Anita van Putten (32) is paraveterinair bij dierenkliniek MARKdierenarts in Vleuten. Een paraveterinair verricht alle verpleegkundige handelingen bij dieren. Zoals anesthesie bij operaties, bloed prikken, wondverzorging en röntgenfoto’s maken. En advies over verzorging, medicatie en voeding.

In haar vrije tijd zet Anita zich in voor stichting ‘Vrienden van de Dierenbescherming Suriname’. Niet alleen zit ze in de organisatie, ook gaat ze elk jaar 2 weken als vrijwilliger naar Suriname. Met een team van dierenartsen en paraveterinairs steriliseren ze jaarlijks ruim 600 honden.

Misschien vind je dit ook leuk: