PFZW

Overig

Milieuvriendelijk besparen

5 bespaartips voor een beter milieu

Het is heel simpel: je inzetten voor een beter milieu kan je ook goed zijn voor je banksaldo. 2 vliegen in één klap!

Lees de 5 bespaartips:

#1. Geen warm eten in de koelkast

Hoe kouder jij je koelkast zet, hoe meer energie het kost. Als je een warme maaltijd in de koelkast zet, stijgt de temperatuur. Vervolgens moet je koelkast extra hard werken om de ingestelde temperatuur te bereiken. Je doet er beter aan om de warme hap even af te laten koelen en dan pas in de koelkast te zetten.

#2. Wees wijs met de was

Heb je kinderen? Zeker na een sportdag van de kinderen is het verleidelijk om direct de was te doen. Een wasbeurt verbruikt zo'n 52,9 liter water en het kost ook nog energie. Het loont dus om de was op te sparen en de machine pas aan te zetten als de trommel vol is. 

#3. Sluit de gordijnen

In het buitenland staan we erom bekend dat we graag onze gordijnen open houden. Als je het in je huis warm wil houden is dat niet zo handig. Door de gordijnen te sluiten wordt de warmte binnenshuis beter geïsoleerd. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen.

#4. Thee op maat

Drink je thuis of tijdens je werk graag een kopje thee? Zorg dan dat je in de waterkoker niet meer water opwarmt dan nodig is. Het water dat je wel kookt, maar niet verbruikt, heeft natuurlijk ook energie gekost. Bovendien gooien veel mensen het overgebleven gekookte water later weg. Geef het aan je planten als het afgekoeld is! Gekookt water is ook nog eens beter voor je planten want bevat minder kalk dan kraanwater.

#5. Let op de oplader

Je herkent het vast wel: je telefoon opladen en de oplader in het stopcontact laten zitten... De oplader van je telefoon of tablet kost ook energie als hij niet wordt gebruikt. Het is een kleine moeite om na het opladen van het apparaat de stekker eruit te halen. Dit is véél milieuvriendelijker.

Heb jij nog slimme tips voor anderen? Deel ze hieronder.

PFZW en Klimaatverandering

PFZW investeert jouw pensioengeld in bedrijven die duurzame energieoplossingen bieden. Bijvoorbeeld in Ennatuurlijk.

Misschien vind je dit ook leuk: