PFZW

Blog

Moeite met aandachtig luisteren op je werk?

Korte gesprekjes voer je de hele dag door. Soms gaan die iets dieper en over belangrijke onderwerpen. Bijvoorbeeld als je cliënt of patiënt door een zware tijd gaat. Hoe zorg je ervoor dat je juist dan goed luistert? Niet afgeleid wordt? Door goed te luisteren, leer je je beter inleven en weet je hoe je op de juiste manier, op het juiste moment moet reageren. 5 Tips!

#1. Wees aanwezig

En dan bedoelen we niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Denk niet aan het leuke weekend dat je net achter de rug hebt, de zolder die je hoognodig moet opruimen, maar richt al je aandacht op het gesprek.

#2. Vergelijk de situatie niet met een (ander) bekend probleem

Vergelijk het probleem van de ander niet met je eigen ervaring. Als iemand jou een probleem vertelt, is het makkelijk om dat te vergelijken met een soortgelijk probleem dat jij hebt meegemaakt. De neiging is dan groot om als reactie te geven dat je weet waar de ander het over heeft. En voor je het weet, heb je het over jou in plaats van over jouw gesprekspartner.

#3. Stel open vragen

Probeer vragen te stellen die beginnen met ‘hoe’, ‘wat’, ‘waar’ en ‘wanneer’. Vraag iemand bijvoorbeeld ‘Hoe voelde dat?’ of ‘Wat deed dat met je?’. Zo geef je iemand de kans om zelf na te denken en vul je het niet al in voor een ander.

#4. Kom er later nog eens op terug

Als een cliënt of patiënt jou iets vertelt, probeer dan te onthouden waar het over gaat. Het is iets wat de ander bezighoudt en belangrijk voor diegene. Als iemand iets over zijn kind ‘Nina’ vertelt, weet jij niet wie Nina is, maar je kunt haar naam in ieder geval onthouden. Je kunt de volgende keer, of in een telefoontje, vragen hoe de situatie ervoor staat en hoe het nu met ‘Nina’ is.

#5. Doe niets

Misschien is de beste tip nog wel om je tijdens het gesprek in eerste instantie in te stellen op alleen luisteren. Laat de ander bepalen waar het gesprek naartoe gaat.

Meer tips over aandachtig luisteren lees je hier.

Misschien vind je dit ook leuk: