PFZW

Nieuwkomers

Voel jij je op je gemak op je werk?

Een groot deel van onze tijd brengen we door op de werkvloer. Met cliënten, patiënten en collega’s. Daarom is het belangrijk om je op je gemak te voelen en jezelf te kunnen zijn. Voelen ‘nieuwkomers’ Jary, Sanna en Debby zich thuis op de werkvloer? En hoe zorgen zij voor datzelfde gevoel bij hun patiënten en cliënten?

Sanna

Eigenlijk ben ik nog geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan. In het begin was het natuurlijk wel even wennen. ☺️

Jary

Ja, bij mij ook. Ik begon als stagiaire waar ik nu werk. Mijn collega’s waren meteen heel open en aardig. Daardoor was die eerste ontmoeting heel fijn. 🤗

Debby

Op de eerste dag ben ik een rondje gaan lopen om mezelf aan iedereen voor te stellen. Daardoor hadden we meteen heel goed contact.

Sanna

Wat goed! Slim idee om gelijk een rondje te lopen. 💡 De eerste weken moest ik wel erg wennen: een nieuw ziekenhuis, een nieuw team en een nieuw specialisme.

Sanna

Maar mijn collega’s waren in mijn inwerkperiode heel behulpzaam. Ik mocht alles vragen en ik heb me nooit bezwaard gevoeld om bij hen aan te kloppen.

Jary

Ik voel me ook heel erg thuis op mijn werk. Ook bij mijn collega’s. Ze geven mij het gevoel dat ze me waarderen: vanaf het begin werd ik serieus genomen. Dat geef ik nu ook door aan onze stagiairs.

Sanna

Hoe geef je dat dan door?

Jary

Ik vertel hen dat het belangrijk is om jezelf te blijven, en dat je het vooral moet aangeven als er problemen zijn. Fouten maken mag, want daar leer je alleen maar van.

Debby

Supergoed dat je dat aan hen meegeeft! 🙌 Wat doen jullie om ervoor te zorgen dat patiënten en cliënten zich thuis voelen?

Sanna

Ik probeer altijd een praatje te maken, een onderwerp te zoeken waar we allebei geïnteresseerd in zijn. En ik vertel altijd iets over mezelf. Want wij weten veel over de patiënt, maar zij niet over ons.

Sanna

En humor werkt altijd, dus ik probeer vaak grapjes te maken. De meeste patiënten kunnen dat wel waarderen. 😅

Debby

Als er nieuwe kinderen bij ons komen, gaan we eerst in gesprek met de ouders. Hoe zit hun kind in elkaar? Wat vinden ze leuk en wat juist niet? We willen ervoor zorgen dat hij of zij zich bij ons veilig voelt. Als het kindje dan bij ons komt wennen, weten we bijvoorbeeld al dat hij of zij heel erg van tekenen houdt. 👩‍🎨 Dan beginnen we daar mee.

Debby

Dit meisje komt bijvoorbeeld maar één dag per week bij ons. Ze vindt het soms lastig om de overgang van thuis naar de opvang te maken, dus dan geef ik haar wat extra aandacht.

Debby

In de oudergesprekken die we ieder jaar hebben zeggen ouders ook dat ze het fijn vinden dat we zo betrokken zijn. 🥰

Sanna

Echt belangrijk om je fijn te voelen op je werk! 🤩

Even voorstellen 

Jary Vroomans
Jary (21) werkt sinds november 2021 als verzorgende IG bij Zorggroep de Laren.

Sanna Balci
Sanna (20) werkt sinds 1 oktober 2021 als verpleegkundige op de longafdeling in het St. Antoniusziekenhuis.

Debby Verwoerd
Debby (29) werkte eerst in de mode, maar werkt nu als pedagogisch medewerker bij Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO).

Voel jij je thuis op je werk? En hoe komt dat?

Deel het met ons!

Laat het ons weten via Instagram!

Meer nieuwkomers?

Misschien vind je dit ook leuk: