PFZW

Nieuwkomers

Vallen en opstaan

Als je na je studie je eerste baan krijgt, begint het echte werk pas echt. Dat kan spannend zijn, en jezelf ontwikkelen gaat met vallen en opstaan. In ‘Nieuwkomers’ volgen we Jary, Sanna en Debby in hun belevenissen als starters in de sector. Via WhatsApp delen zij hun ervaringen met elkaar, en wij mogen meekijken! In deze editie hebben ze het over hun leermomenten. Wat vonden ze moeilijk toen ze net begonnen, en wat hebben ze daarvan geleerd?

Sanna

Pfoe… de afgelopen weken waren uitdagend 😱 Teamhoofden en collega’s afwezig door uitval, heftige casussen… Hoe gaat het bij jullie?

Debby

Ik heb gelukkig wat meer rust gevonden. In het begin vond ik het best pittig om een goede balans te vinden tussen opleiding, werk en gezin.

Debby

Op mijn werk moet ik snel schakelen tussen situaties. Kinderen worden op verschillende tijden gebracht, de een heeft niet goed geslapen of voelt zich niet lekker… 🤯 Hebben jullie dat ook?

Sanna

Heel erg! In het begin vond ik het best moeilijk om in acute situaties rustig te blijven. Nu gaat dat beter. Ik snap sneller wat er moet gebeuren en daardoor heb ik het onder controle. Ik werk beter onder druk dan ik had verwacht! 💪

Jary

Eerst probeerde ik alles zoveel mogelijk te doen zoals ik het in theorie op school heb geleerd 🤓 Nu kan ik beter observeren en reageer ik op wat ik zie.

Sanna

Zoals?

Jary

Een cliënt met een katheter zei dat hij moest plassen, maar ik zag geen urine. Toen heb ik de blaas gespoeld en het katheterballonnetje geleegd en weer gevuld. Maar het hielp niet… 🤷‍♂️

Jary

Ik dacht al dat er iets mis was met de katheter. Dus de huisarts gebeld, want die kon een verpleegkundige sturen die bij een man een katheter mag zetten. Die heeft de katheter opnieuw geplaatst, en dat werkte! 💡

Debby

Wat goed! Leren vertrouwen op je ervaring en gevoel herken ik wel. Jezelf ontwikkelen gaat echt met vallen en opstaan, haha.

Debby

Een van onze kinderen was bezig om zindelijk te worden. Volgens haar ouders ging dat heel goed. Wij gingen er dus vanuit dat ze het zelf zou aangeven als ze naar de wc moest. Maar zo ver was ze nog niet…

Debby

Daardoor had ze een paar keer een ongelukje 🙈 Is natuurlijk niet erg, maar achteraf had ik hier op moeten doorvragen bij de ouders.

Sanna

Er gaan weleens dingen fout. We zijn ook maar mensen… Wij zijn een tijdje geleden begonnen met een zuurstoftherapie, die normaal gesproken alleen op de IC wordt gegeven. Daar moesten we heel snel veel over leren.

Sanna

Maar het loopt bijna altijd anders dan je van tevoren bedenkt. Maar samen leer je wat beter werkt, voor onszelf en voor patiënten.

Debby

We leren iedere dag! Vooral in het begin vond ik het soms lastig om te bepalen hoe ik op een situatie moest reageren. Bijvoorbeeld als een kind ineens niet lekker wordt. Maar oefenen helpt haha. En ik praat erover met collega’s. Van hen leer ik superveel.

Jary

Ik ook! 🔥

Sanna

Ja! Heel fijn om te werken met mensen waar je van leert. En die je het vertrouwen geven om ‘fouten’ te mogen maken!

Even voorstellen 

Jary Vroomans
Jary (21) werkt sinds november 2021 als verzorgende IG bij Zorggroep de Laren.

Sanna Balci
Sanna (20) werkt sinds 1 oktober 2021 als verpleegkundige op de longafdeling in het St. Antoniusziekenhuis.

Debby Verwoerd
Debby (29) werkte eerst in de mode, maar werkt nu als pedagogisch medewerker bij Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO).

Wist jij altijd al dat je in de zorg wilde werken of duurde het langer voordat je erachter kwam waar je hart ligt?

Deel het met ons!

Laat het weten via Instagram.

Misschien vind je dit ook leuk: