PFZW

Nieuwkomers

Waardevol advies

Weet jij nog hoe het was toen je net begon met werken in zorg en welzijn? De eerste keer op pad met een groep cliënten, je eerste nachtdienst… Werken met collega's die al jarenlang meedraaien kan best spannend zijn als je net komt kijken. In ‘Nieuwkomers’ volgen we Jary, Sanna en Debby in hun belevenissen als starters in de sector. Via WhatsApp delen zij hun ervaringen met elkaar, en wij mogen meekijken!

Even voorstellen 

Jary Vroomans
Jary (21) werkt sinds november 2021 als verzorgende IG bij Zorggroep de Laren.

Sanna Balci
Sanna (20) werkt sinds 1 oktober 2021 als verpleegkundige op de longafdeling in het St. Antoniusziekenhuis.

Debby Verwoerd
Debby (29) werkte eerst in de mode, maar werkt nu als pedagogisch medewerker bij Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO).

Debby

Ooh, ik ben zo blij met mijn collega’s! Echt fijn om af en toe even je hart te kunnen luchten ☺️

Sanna

Moest je iets kwijt? 😉

Debby

Haha, soms is het best lekker om even je frustraties te uiten. Bijvoorbeeld als een kindje niet zo ‘netjes’ binnen wordt gebracht. Als het bijvoorbeeld nog niet gegeten heeft of een hele volle luier heeft.

Jary

Heerlijk als je soms even kunt klagen, toch? 🤣

Debby

Zeker weten! Maar het is ook fijn om advies te kunnen vragen. Wat is het meest waardevolle advies dat jullie van meer ervaren collega’s hebben gekregen?

Sanna

Eigenlijk krijg ik continu waardevolle adviezen, maar de belangrijkste is denk ik wel: “Een patiënt is voor ons een patiënt en gaat op een dag weer weg. Maar jij als verpleegkundige kan door de patiënt de rest van het leven worden meegedragen. Probeer die herinnering zo goed positief mogelijk te maken.”

Jary

Wow, dat is een goeie! 🤗 Een patiënt vergeet zijn tijd in het ziekenhuis waarschijnlijk nooit meer en jij speelt daar een grote rol in.

Sanna

Precies!

Jary

Het belangrijkste advies dat ik tot nu toe heb gekregen, is denk ik hoe belangrijk het is om cliëntgericht te werken. Dus niet alleen maar naar de protocollen en richtlijnen kijken, maar vooral naar de wensen en behoeften van de cliënt.

Debby

Dat herken ik helemaal! Mijn collega’s zeggen vaak: verplaats je in het kind of de ouder. Wat voor ons logisch en vanzelfsprekend is, hoeft voor een ouder of kind niet zo te zijn.

Sanna

Goeie tip 🙌🏻 Voor ons is het werk dagelijkse kost, maar voor anderen natuurlijk niet. Ik ben blij dat ik in een fijn team zit met jonge en oudere mensen. Ik kan altijd bij iemand terecht!

Jary

Ik ook. Of er nu iets is met werk of privé; ik kan altijd bij een collega aankloppen 😊

Wat is het waardevolste advies dat jij ooit hebt gekregen?

Deel het met ons!

Laat het weten via Instagram.

Misschien vind je dit ook leuk: