PFZW

Nieuwkomers

Heb jij last van werkdruk?

Roosters moeilijk rondkrijgen, (te) veel doen in weinig tijd en veel cliënten, patiënten of kinderen op weinig collega’s. De werkdruk in zorg en welzijn is hoog. Hoe ervaren nieuwkomers Jary, Debby en Sanna dit? En wat doen zij om buiten werktijd op te laden voor een nieuwe, drukke werkdag?

Debby

In de kinderopvang hebben we al lang last van personeelstekort. Gelukkig kunnen wij op onze locatie veel diensten die nog openstaan met collega’s oplossen.

Sanna

Hoe doen jullie dat?

Debby

We werken allemaal wel eens een dag extra of we ruilen een dag, als iemand vrij wil zijn.

Jary

Heb je last van werkdruk?

Debby

Daardoor eigenlijk niet. Gelukkig! 😇 Hoe zit dat bij jou Jary? Kan jij ook makkelijk een dienst ruilen?

Jary

Onderling lukt dit vaak wel, al kan niet iedereen zomaar elkaars werk overnemen.

Sanna

Ervaar jij werkdruk Jary?

Jary

Het valt mee, maar we hebben wel een klein team. In vakantietijd of als er iemand ziek is, komen we snel handen te kort en moeten we harder lopen. Gelukkig duurt dit meestal niet heel lang 🙏

Jary

Ik vind het wel moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Tijdens werktijd kom ik er vaak niet aan toe om bijvoorbeeld familiegesprekken voor te bereiden of een zorgplan te schrijven. Dat soort dingen kosten best veel tijd, daar moet ik echt even rustig voor zitten. Maar op het werk word ik vaak gestoord, dus doe ik dat vaak thuis.

Jary

Hoe is dit bij jou Sanna?

Sanna

Ik ervaar best veel werkdruk. Dat komt door personeelstekort, maar ook door de hoeveelheid bedden die in het ziekenhuis bezet zijn.

Sanna

Ook wordt de gezondheidszorg steeds uitgebreider, en we komen steeds meer over het menselijk lichaam te weten. Wat er mis kan gaan, en wat we ertegen kunnen doen. Ziektebeelden worden steeds complexer.

Debby

En jullie hebben dus ook last van personeelstekort? 😔

Sanna

Ja, en het verzuim is hoog 😥 Ik voel de werkdruk dus wel, maar gelukkig is de sfeer op het werk eigenlijk altijd goed. Daardoor lukt het ons om elkaar te blijven motiveren.

Jary

Wat doen jullie om te ontspannen na een drukke werkdag?

Sanna

Eigenlijk heb ik niet zo heel veel vrije tijd, want naast mijn werk doe ik nog een studie 😬 Maar het scheelt wel dat ik mijn werk niet thuis kan doen. Dat helpt wel om het echt af te sluiten als ik naar huis ga.

Sanna

Maar als ik dan vrij ben, vind ik het leuk om met vriendinnen af te spreken of lekker te gaan wandelen. Veel van mijn collega’s zijn ook vriendinnen geworden, dat vind ik heel leuk! 😍

Sanna

Wat doe jij om te relaxen Jary?

Jary

Ik ga vaak wandelen op de hei met onze honden. Dan kom ik echt tot rust en kan ik m’n hoofd leegmaken 😊

Debby

Wandelen doe ik ook graag, of naar de dierentuin met mijn zoontje. En lunchen met vriendinnen! 🥰

Even voorstellen 

Jary Vroomans
Jary (21) werkt sinds november 2021 als verzorgende IG bij Zorggroep de Laren.

Sanna Balci
Sanna (20) werkt sinds 1 oktober 2021 als verpleegkundige op de longafdeling in het St. Antoniusziekenhuis.

Debby Verwoerd
Debby (29) werkte eerst in de mode, maar werkt nu als pedagogisch medewerker bij Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO).

Heb jij last van werkdruk?

Deel het met ons!

Meer lezen over hoe collega's de werkdruk ervaren? Anouk (ziekenhuis), Rob (ouderenzorg) en Jamy (jongerenwerk) delen hun verhaal. We zijn ook benieuwd naar jouw ervaring: heb jij last van werkdruk? Laat het ons weten via Instagram!

Meer nieuwkomers?