PFZW

Interview

Bij project BuurtHappert pin je op een pizzaschep

Van kinderopvangmedewerker naar maaltijdbezorger voor ouderen. Het is nogal een contrast. Maar Desiréé Laclé twijfelde geen moment toen ze werd gevraagd om mee te werken aan project BuurtHapperT in Rotterdam. Haar werk bij Kinderopvang BijDeHand lag stil door de coronamaatregelen. En thuiszitten? Dat was voor haar geen optie.

"Een praatje maken met de mensen bij wie je langskomt. Dat vind ik het leukste aan het werk in de wijk. Je merkt dat sommige mensen dit echt even nodig hebben. Veel ouderen kunnen hun huis niet uit en hebben weinig sociale contacten. Je komt heel schrijnende situaties tegen.

Zo vertelde een mevrouw over haar zoon die net een baby heeft gekregen en dat ze haar kleinkind nog niet heeft kunnen zien. Ze was juist kortgeleden van Zeeland naar Rotterdam verhuisd om dichter bij haar kinderen en kleinkinderen te zijn. Ze had het er heel moeilijk mee. Maar je maakt natuurlijk ook leuke situaties mee. Laatst was er een man die me heel trots zijn cavia’s en konijnen liet zien."

Wat is BuurtHappert..

..en hoe werkt het eigenlijk?

BuurtHapperT is een service voor mensen die het in deze tijd extra lastig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze het huis niet uitkunnen om boodschappen te kunnen doen. Of omdat ze zelf niet kunnen koken en weinig sociale contacten hebben die hen daarbij kunnen helpen. Een cateraar bereidt, tegen kostprijs, maaltijden met verse ingrediënten.

Medewerkers van Buurtwerk, een welzijnsorganisatie die onderdeel is van maatschappelijke organisatie de SWKGroep, brengen deze vervolgens bij de mensen thuis. Voor 4 euro kunnen bewoners genieten van een heerlijke maaltijd. BuurtHapperT komt vijf dagen in de week langs. Door dit initiatief blijft Buurtwerk zoveel mogelijk in contact met de bewoners. De maaltijdservice stopt als de maatregelen rondom corona worden opgeheven.

Aruba

Dat soort momenten doen Desirée terugdenken aan haar eigen oma die op Aruba woont. "Ik heb een heel goede band met haar en we bellen vaak. Gelukkig heeft zij mensen om zich heen die haar helpen. Ik zou het heel erg vinden als ze alleen zou zijn, zeker in deze periode. Dat is ook een van de redenen waarom het voor mij zo vanzelfsprekend is om aan dit project mee te werken.

Ik vind het heel erg dat er ouderen zijn die niemand hebben en heb met die mensen te doen. Ik ben blij dat de SWKGroep dit initiatief is gestart."

Desiréé
Een praatje maken met de mensen. Dat vindt Desiréé het leukste aan het werk in de wijk. "Je merkt dat sommige mensen dit echt even nodig hebben."

Pizzaschep

Manja Hopmans is manager Projecten & Innovatie bij de SWKGroep en als een van de organisatoren betrokken bij BuurtHapperT. "De maaltijden die we rondbrengen, zijn een middel om in contact te komen met mensen die het in deze tijd extra lastig hebben. We gebruiken het bezorgmoment om een praatje te maken, om te kijken hoe het met iemand gaat en om te signaleren of iemand hulp nodig heeft.

Veel bewoners hebben echt behoefte aan contact. Ook al is dat in beschermende kleding en met anderhalve meter afstand. Voor dat laatste hebben we trouwens een heel creatieve oplossing gevonden: een lange pizzaschep. Hierop staat het pinapparaat en de maaltijden worden ermee aangegeven."

Hoe ziet pinnen op een pizzaschep eruit? Zo dus!

Comfortzone

Voor mensen zoals Desirée vraagt dit project wel iets van hun flexibiliteit. Manja: "Ze zijn totaal buiten hun comfortzone aan het werk en vinden het daardoor soms best spannend. Ze zijn het niet gewend om bij iemand aan te bellen en een praatje te maken. Maar bij sommigen zie je een band ontstaan, vooral als ze vaker op hetzelfde adres bezorgen. Dat merkt Desirée ook. “Toen ik in mijn laatste bezorgweek vertelde dat ik niet meer zou langskomen, vonden sommige ouderen dat erg jammer. Misschien ga ik nog wel eens bij één van hen langs."

Steentje bijdragen

Na vier weken bezorgen heeft Desirée haar werk als kinderopvangmedewerker weer opgepakt. De ervaring die ze heeft opgedaan, wil ze overbrengen op de kinderen die ze onder haar hoede heeft. "Ik wil hen leren hoe fijn het is als je anderen kunt helpen. Mensen zullen je dankbaar zijn en je krijgt er zelf een goed gevoel voor terug. Zo’n ervaring pakt niemand je meer af!"

Ook Paul schiet te hulp in deze crisis

Oud-verpleegkundige Paul en zijn man openden jaren geleden een vestiging van koffie- en lunchzaak Anne&Max en een eigen bed and breakfast. Toch kruipt het zorgbloed waar het niet gaan kan, want toen Paul door corona beide bedrijven tijdelijk moest sluiten, besloot hij zich nuttig te maken bij zijn oud-collega’s in het St. Antonius Ziekenhuis.

Lees meer

Misschien vind je dit ook leuk: