PFZW

Blog

Portie geluk in de zorg

Portiegeluk in de zorg

Net even iets meer doen dan je reguliere zorgtaak. In België noemen ze het een #mangomoment. Inmiddels is het fenomeen overgewaaid naar Nederland en zijn ook wij in de ban van deze bijzondere geluksmomentjes. 4 mooie voorbeelden.

#1. Feyenoord-fan

Bestuurder Peter Langenbach van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis regelde voor 2 tientjes een Feyenoordshirt voor een patiëntje dat met zijn hele familie in het brandwondencentrum lag. Oma had ’s ochtends een eitje willen bakken, maar door een gaslek vloog het vakantiehuis in brand. In die week werd Feyenoord kampioen en kleinzoon was verdrietig dat zijn voetbalshirt was verbrand. Op zondag keek hij op een groot scherm naar de kampioenswedstrijd. In z’n nieuwe shirt.

Mangomomentje: een portie geluk in de zorg

 

#2. Magnummoment

Om het warme weer van deze zomer wat meer dragelijk te maken voor patiënten kregen zij op het heetst van de dag allemaal een ijsje aangeboden. Op kosten van het Belgische AZ West ziekenhuis in Veurne.

#3. Puppy

In hospice de Duinsche Hoeve in Rosmalen nam een collega van verpleegkundige Anita Timmermans puppy Luna mee. Dat zorgde voor stralende gezichten en glinsterende ogen. Het onderzoekende, snuffelende beestje was een vertederend gezicht en iedereen wilde 'm even aaien en spelen. Het gaf kleur aan de dag.

#4. Uitvaart

Eric Koenes van het Erasmus MC zorgde dat een uitvaart van de partner van zijn hartchirurgische patiënt op zijn afdeling kon plaatsvinden. De patiënt kon anders niet bij de uitvaart zijn. Een heel bijzonder moment voor alle betrokkenen.

Wat is het mangomoment?

Een mangomoment is een kleine portie geluk voor patiënten die afhankelijk zijn van intensieve zorg. Even geen protocol opvolgen, maar de mens achter de patiënt zien. Steeds meer zorgmedewerkers delen sindsdien hun 'mangomomentje .

Het fenomeen verwijst naar een fragment uit een Vlaams tv-programma. De journaliste vraagt aan een doodzieke patiënte of er dan helemaal niets is waar ze haar een plezier mee kan doen. "Een mango," antwoordt ze. Als de journaliste later met een verse mango aankomt, reageert de patiënte met de tranen in de ogen: "Dit ga ik nooit vergeten!"


Misschien doe jij altijd wel al iets extra's voor je patiënten, cliënten of hun aanverwanten. Deel hieronder jouw mooiste mangomoment!

Misschien vind je dit ook leuk: