PFZW

Interview

“In welke situatie je je ook bevindt, je kunt altijd van elkaar leren”

Noortje Jonker (46) is moeder van vier kinderen, werkt als verloskundige en docent en is bestuurslid van de stichting midwives4mothers. Midwives4mothers zet zich in voor goede verloskundige zorg door samenwerking tussen verloskundigen in Nederland en het buitenland.

Na ruim tien jaar als verloskundige gewerkt te hebben, maakte Noortje de overstap naar docent bij de verloskundeopleiding. Noortje: "Ik wilde meer doen. Niet alleen in het vak werken, maar ook een bijdrage leveren aan het verbeteren van de verloskunde en jonge, aanstormende verloskundigen motiveren voor de geboortezorg. We mogen in Nederland dankbaar zijn voor het systeem van moeder- en geboortezorg zoals dat al jarenlang geregeld is. Zo is ons vak in Nederland legitiem en zijn we officieel medisch professional. In andere landen zijn deze basisprincipes vaak nog niet zo goed geregeld. Maar dat betekent niet dat we niet van elkaar kunnen leren. Je kunt altijd leren van anderen in een vergelijkbare situatie, of dat nu in Nederland of het buitenland is."

Twinning projecten met verloskundigen in het buitenland

Een van de belangrijkste drijfveren van midwives4mothers en de verloskundigen die zich voor de stichting inzetten, is bijdragen aan wederkerigheid: leren van elkaar in hetzelfde vak. Daarom faciliteert de stichting twinning projecten in onder andere Sierra Leone, Marokko en IJsland. Verloskundigen uit Nederland en de deelnemende landen gaan een driejarige samenwerking met elkaar aan waarin ze werken aan een centraal thema. Noortje: "De twin sisters bepalen binnen het centrale thema zelf een deelthema, maar de rode draad in ieder project is hoe we de positie van verloskundigen kunnen verstevigen – en daarmee de geboortezorg kunnen verbeteren.

Zo is het hoofdthema van het twinning project met IJsland ‘leiderschap’. Verloskundig gezien is IJsland voor Nederland een heel interessant land. In IJsland stijgt het percentage thuisbevallingen, terwijl het aantal Nederlandse vrouwen dat thuis bevalt daalt. Het is interessant om te onderzoeken waarom dit percentage in IJsland stijgt en in Nederland daalt. Blijkbaar is er een beweging gaande waarin de IJslandse vrouw ervoor kiest niet naar het ziekenhuis te gaan, terwijl ze dat eerder wel deed. Nederlandse verloskundigen kunnen daarin van collega’s in IJsland leren. Hoe kunnen we onze aanstaande moeders beter begrijpen? Waarom kiezen ze er vaker voor om in het ziekenhuis te bevallen dan voorheen? Is er meer angst? En waarom heeft de IJslandse zwangere dat niet – of minder? Met dit project proberen we deze vragen te beantwoorden."

Wil je meer weten of ook een bijdrage leveren aan het verbeteren van de geboortezorg? Steun midwives4mothers.

Noortje Jonker

Over Noortje

Noortje Jonker is vastbesloten meer te doen met haar ervaring als verloskundige en gezondheidseconoom. Daarom zet ze zich met midwives4mothers in om ook in andere landen de geboortezorg te verbeteren.

Misschien vind je dit ook leuk: