PFZW

Achtergrond

Postmaatje verandert eenzaamheid in verbinding

Eef de Nooijer

Eef de Nooijer, begeleider wonen in de GGZ, begon in 2014 haar initiatief Postmaatje om eenzame ouderen met elkaar te verbinden. Project Postmaatje brengt mensen die graag schrijven in contact met postontvangers. Inmiddels is het uitgegroeid tot een platform dat alle leeftijdsgroepen samenbrengt. "Het schrijven en ontvangen van post heeft iets magisch."

Waarom greep de situatie van eenzame ouderen jou zo aan?

"Ik ben van jongs af aan opgevoed dat het belangrijk is om oudere mensen te helpen. Bijvoorbeeld bij het oversteken of hen voor laten gaan bij de kassa als ze slecht ter been zijn. Ik merkte hoe kwetsbaar deze doelgroep is en ik wilde graag meer voor hen betekenen."

Hoe is hieruit het idee voor Project Postmaatje ontstaan?

"Ik vind het heerlijk om te schrijven. Het heeft iets magisch. Ik heb een afschuwelijk handschrift, maar ik schrijf nog steeds boeken vol en stuur regelmatig kaartjes naar vriendinnen. Waarom ook niet naar ouderen? Ik ging met dit idee naar het bejaardentehuis bij mij in de buurt en kreeg direct 33 aanmeldingen van ouderen die graag een kaartje wilden ontvangen. Bijzonder, maar ook overweldigend. Ik wist dat ik dit niet in mijn eentje zou kunnen oppakken. Ik moedigde vrienden aan zichzelf ook aan te melden als postmaatje en zo is het initiatief ontstaan."

Inmiddels zijn ruim 3500 mensen aangesloten bij Postmaatje. Zowel schrijvers als ontvangers. Hoe bereik je hen die eenzaam zijn?

"Ik laat het woord 'eenzaamheid' zelf vaak weg. Eenzaam zijn is één ding, maar dit hardop toegeven maakt het meteen heel beladen. Het doel van Project Postmaatje is het maken van verbinding. Dankzij buurtcafés en aandacht in de media merk ik dat mensen Project Postmaatje steeds vaker op eigen initiatief weten te vinden."

Eef de Nooijer
Eef de Nooijer

Project Postmaatje begon als een initiatief voor ouderen, maar inmiddels zijn er ook kinderen en jongeren aangesloten als postontvangers. Was dit een bewuste keuze?

"Eenzaamheid is echt een thema wat in de gehele samenleving voorkomt. In alle leeftijdsgroepen. Aanmeldingen van jonge meiden die geen aansluiting kunnen vinden, zijn geen uitzondering. Of zieke kinderen bijvoorbeeld die veel in het ziekenhuis zijn. Ik wil niemand buitensluiten. Met Project Postmaatje betekenen we ook iets voor hen."

Waar ben je het meest trots op wat je met Project Postmaatje hebt bereikt?

"Er zijn echt véél mooie momenten te noemen. Mensen die in april nog hun kerstkaarten op de vensterbank hebben staan, omdat ze het zo bijzonder vinden dat vreemden aan hen denken. Of foto’s van zieke kinderen die de mooiste dingen hebben ontvangen van hun postmaatje. Een vrouw vertelde onlangs zelfs dat Project Postmaatje haar helpt tegen haar depressie. Natuurlijk kun je met post geen ziektes genezen, maar het kan het leven wel wat leuker en lichter maken."

Eef de Nooijer

Over Eef

Eef de Nooijer (39 jaar) begeleidt verstandelijk gehandicapten. Ze woont samen met haar vriend, heeft 2 zoons en hoepelt graag in haar vrije tijd (zie ook @eef_bodyhoop op Instagram). Eef valt op vanwege haar initiatief Project Postmaatje, waarmee ze mensen die graag schrijven in contact brengt met mensen die eenzaam zijn. Kijk voor meer informatie op Postmaatje.nl

Misschien vind je dit ook leuk: