PFZW

Achtergrond

Rennen in de thuiszorg

Rennen in de thuiszorg

Nanda Smit (38 jaar) werkt al 16,5 jaar bij Evean Thuiszorg in Alkmaar. Op haar werk is het vaak hard lopen. Dat weerhoudt Nanda er niet van om dit ook in haar vrije tijd te doen. Hoe belangrijk is het eigenlijk om in je vrije tijd te bewegen?

Onderzoek van het VUmc laat zien dat mensen die fysiek zwaar werk doen, een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder belast worden. Bewegen is dus niet altijd zo gezond als gedacht. Fysiek actief zijn op het werk betekent over het algemeen dat je je lichaam gedurende een lange periode belast, wat kan leiden tot slijtage.

Lekker in m'n vel

Een sportsessie in je vrije tijd daarentegen is vaak kort en intensief, waardoor je fit wordt en blijft. In plaats van op de bank te ploffen na het werk, kiest Nanda Smit ervoor om naar buiten te gaan. Een slim besluit! Sinds 2015 loopt Nanda fanatiek hard. Ze heeft al 4 marathons gelopen en traint zo'n 4 keer in de week. "Zo zit ik lekker in mijn vel," zegt Nanda beslist.

Hard werken

Voor haar werk in de thuiszorg haalt Nanda patiënten uit bed, wast ze en kleedt ze aan. "Het zweet staat af en toe wel op mijn rug, hoor. De patiënten tillen, draaien, wassen. Dat kost wel energie. Ook moet je echt goed letten op je houding, bijvoorbeeld bij het aantrekken van kousen bij de patiënt.

Ik heb er in mijn werk voordeel bij dat ik fysiek sterk ben door het sporten. Alles gaat lekker soepel. Ik ben wel benieuwd hoe dat over 10 jaar is. We hebben het er vaak over op het werk. Wat het doet met ons lijf. Veel collega's hebben last overbelasting of zelfs slijtage."

Nanda Smit

Over Nanda

Nanda Smit werkt parttime ochtenddiensten bij Evean Thuiszorg.

Ze woont in Alkmaar met haar man en 2 zoons van 12 en 15 jaar.

Heeft inmiddels 5 marathons gelopen (3:44:52PR)

Nanda is deelnemer bij PFZW.

Hardlopen

De meeste mensen hebben na hun werk geen zin meer om te sporten. Dat geldt niet voor Nanda. "Juist na het werk heb ik hier behoefte aan. Na een ochtend werken ben ik moe. Niet alleen mijn lijf, maar ook mijn hoofd. De hele tijd luister ik naar mensen. Ik heb dan echt geen concentratie meer. Hardlopen helpt om mijn batterij weer op te laden en mijn koppie leeg te maken."

Hardlopen maakt me zekerder als persoon

Nanda kan hardlopen niet meer wegdenken uit haar leven. "Ik vind het heerlijk. Met een muziekje op schiet ik vanuit mijn huis zo het bosgebied in. Hardlopen maakt me zekerder als persoon. Het is iets waar ik echt goed in ben."

Inspiratie voor anderen

Nanda is met haar passie voor hardlopen een inspiratiebron voor anderen. "Ik zit op sociale media. In het begin gewoon voor mijn eigen plezier, maar nu heb ik al best veel volgers.

In mijn enthousiasme vond ik het leuk om te delen welke routes ik liep, of wat ik onderweg tegenkwam. Al gauw bleken mensen mijn posts leuk te vinden. Ook onbekende mensen, die ik nog nooit in het echt heb ontmoet. Dat ík mensen inspireer. Geweldig vind ik dat."

Boterbloemetjes

"Laatst had ik een geel T-shirt aan tijdens het lopen. Onderweg liep ik langs gele boterbloemetjes. Precies dezelfde kleur! Ik maakte een selfie in het gras tussen de bloemen en noemde het op mijn Instagram de 'Boterbloemetjesloop'. Ik kreeg superveel reacties. Zo leuk!"

Thuiszorgmedewerkster én hardloopster Nanda Smit

Misschien vind je dit ook leuk: