PFZW

Panel

Stelling: "Dankzij mijn onregelmatige werktijden ben ik in balans"

Met een baan in zorg en welzijn is de kans groot dat je een onregelmatig werkrooster hebt. Dat vraagt om de nodige planning: afspraken met vrienden, sport, maar ook de zorg voor en quality time met je gezin. Zorgt dat voor onrust, of brengt het juist vrijheid? We vroegen drie zorgcollega’s om een reactie op de stelling:

Dankzij mijn onregelmatige werktijden ben ik in balans
Luuk Lelivelt

Luuk (34) werkt als woonbegeleider in de gehandicaptenzorg

“Voor mij en mijn gezin komen mijn onregelmatige werktijden goed uit. Mijn vrouw werkt ook onregelmatig en daardoor hebben we weinig opvang nodig voor onze kinderen. Ik werk vooral avonddiensten; de momenten dat de bewoners eigenlijk altijd thuis zijn. En dat is precies de reden waarom ik in de zorg ben gaan werken: om zoveel mogelijk tijd met cliënten door te brengen.

Om zelf te kunnen sporten en mee te gaan naar sportlessen van mijn kinderen heb ik roostervrije uren aangevraagd en gekregen. Het is fijn dat mijn werkgever daarin zo flexibel is. Mijn onregelmatige rooster maakt het weleens lastig om met vrienden af te spreken, maar gelukkig geven we elkaar alle vrijheid. Soms zien we elkaar een paar keer per week, en soms twee maanden niet.”

Valerie Joesten

Valerie (27) werkt als oncologieverpleegkundige in het ziekenhuis

“De afwisseling in diensten vind ik fijn. De ene keer heb ik een dagdienst, waardoor ik de dag heel productief begin en de andere dag kan ik heerlijk uitslapen. In mijn vrije tijd hardloop ik veel en doe ik aan fitness in mijn ‘home gym’. Mijn sportmomenten kan ik dus makkelijk om mijn diensten heen plannen. Juist omdat ik meer van tevoren moet plannen – spontaan afspreken is met onregelmatige werktijden vaak lastig – houd ik meer tijd over voor mezelf. En dat houdt me in balans.”

Je agenda in balans

Hoe mooi de weekplanner aan je muur ook is… Als-ie te vol staat, zorgt dat voor een opgejaagd gevoel. Hoe zorg je ervoor dat je vooral dingen plant die voor jou écht belangrijk zijn, zodat je ook nog tijd overhoudt om te niksen? Wij geven vijf tips voor meer rust in je agenda.

Lees meer
Geke Beckerman

Geke (24) is verloskundige

“Ja en nee. Ja, omdat mijn diensten soms rustig zijn en ik dan tijd heb om onder ‘werktijd’ privédingen te doen. Zoals thuis schoonmaken of afspreken met vrienden. Daardoor voelt het soms alsof ik veel meer tijd ‘over’ heb dan leeftijdsgenoten met een baan van negen tot vijf. Door die onregelmatige werktijden kan ik bijvoorbeeld naast mijn fulltime werk als verloskundige óók een podcast maken en een nieuw bedrijf opstarten. Echt een luxe!

Aan de andere kant kost het vinden van balans met onregelmatige diensten meer moeite en energie. Van nature ga ik goed op routines en gewoonten, maar als verloskundige kun je die eigenlijk beter loslaten. Niet standaard op woensdagavond sporten, op zaterdag competitie spelen of een vast aantal uur slapen. Het vraagt ook om jezelf vaker af te vragen waar je echt behoefte aan hebt, en ‘nee’ te zeggen waar nodig. En flexibiliteit van je omgeving is ook heel belangrijk. Dat is iets wat ik echt moest leren. Gelukkig maakt mijn werkplezier veel goed!”

Meer dan plannen

In balans zijn is meer dan goed time management. Je hebt evenwicht nodig in je hoofd én in je lijf. Gezond eten helpt daarbij. Schrijver en voedingswetenschapper Liesbeth Smit geeft tips voor een gezond voedingspatroon.

Lees meer

Misschien vind je dit ook leuk: