PFZW

Goed Bezig Panel

“Door corona ben ik minder gelukkig”

De coronamaatregelen beperken onze vrijheid, maar hebben ze ook invloed op ons geluksgevoel? Of is jouw kijk op geluk het afgelopen jaar veranderd en ben je dingen juist gaan waarderen die je eerst heel gewoon vond? We vroegen drie zorgcollega’s om een reactie op de stelling:

 Door corona ben ik minder gelukkig
Emalise Joosse

Emalise (22) werkt als woonbegeleider bij De Hoop ggz in Gorinchem

“Als ik moet kiezen tussen ‘ja’ of ‘nee’, zeg ik zeker ‘ja’. Ik ben een gezelligheidsmens en spreek graag zo veel mogelijk af met mijn vrienden. Mooie herinneringen zijn voor mij veel belangrijker dan spullen. De maatregelen beperken mij, net als veel anderen, in mijn vrijheid. De laatste tijd heb ik gemerkt dat die vrijheid veel waardevoller voor me is dan ik ooit had gedacht.

Aan de andere kant kan ik mijn situatie ook wel relativeren. Ik kan en mag gewoon naar mijn werk, waarbij ik veel contact heb met mensen en ik geen rekening hoef te houden met de avondklok. En gelukkig kan ik met mijn vrienden ook gewoon nog één op één afspreken. Daarnaast zorgt deze situatie ook weer voor nieuwe, leuke ideeën. Zo heb ik samen met mijn nichtje onze berging omgebouwd tot naaiatelier. Geweldig!

Maar natuurlijk verlang ik enorm naar het ‘oude normaal’. Weer uit kunnen gaan, reizen, familie en vrienden knuffelen… en trouwen! Mijn bruiloft staat gepland voor juni dit jaar, maar de vraag is of dat door kan gaan. Ook zou ik het heel fijn vinden als ik weer naar de kerk kan. Ik kan me niet goed concentreren op een online dienst en ik mis de verbondenheid met andere leden. Dat zou me écht gelukkig maken.”

Ruben van de Groep

Ruben (25) werkt als begeleider op een woongroep met jongeren die vanwege een moeilijke thuissituatie niet thuis kunnen wonen

 “Corona heeft zeker invloed op mijn geluksgevoel. Vóór alle maatregelen was ik iedere avond van huis of had ik vrienden op bezoek, maar dat kan al maanden niet meer. Ik maakte ook graag uitstapjes naar andere steden, maar nu alles gesloten is, is daar niet zoveel meer aan. Ik kan minder dingen doen die mij gelukkig maken en dat vind ik heel jammer.

Maar er zijn ook nog genoeg dingen om dankbaar voor te zijn. Zoals muziek maken, wat ik heel leuk vind en voor mij een belangrijke uitlaatklep is. En ik vind het fijn dat ik een leuke vriendin heb, zodat we ’s avonds niet alleen hoeven te zijn. Door alle beperkingen ben ik extra dankbaar voor de dingen die ik wél heb!”

 

Stel aan het koken
Leonie Willemsen

Leonie (29) werkt als activiteitenbegeleidster met dementerende en oudere doven

“Op dit moment ben ik een gelukkig mens. Natuurlijk is het soms best moeilijk om met alle beperkingen rondom corona om te gaan. Gelukkig ben ik van nature optimistisch en probeer ik altijd in mogelijkheden te denken. Daarom kijk ik nu vooral naar wat er wél kan en vind ik geluk in kleine dingen: wandelen, natuurgebieden in de omgeving (her)ontdekken, (nieuwe) hobby’s oppakken, uitgebreid koken of juist lekker eten afhalen om de lokale ondernemer te ondersteunen. Gelukkig kan ook mijn werk gewoon doorgaan. De contactmomenten met mijn collega’s en cliënten ben ik nog meer gaan waarderen.

Daarnaast merk ik dat dit voor mij een soort reflectieperiode is. Buiten mijn werk om heb ik meer rust en ruimte om bewuster van dingen te genieten. Juist dankzij alle beperkingen kom ik er steeds beter achter wat er voor mij écht toe doet en wat me gelukkig maakt. En dat zijn dus veel kleinere dingen dan ik altijd dacht.”

Poll

Door corona ben ik minder gelukkig

Praat mee!

Misschien vind je dit ook leuk: