PFZW

Goed Bezig Panel

Stelling: "Het afgelopen jaar ben ik gezonder gaan leven"

Zijn we door de coronapandemie gezonder gaan leven? Een kwart van de mensen die meededen aan een onderzoek van Fitbit zei van wel. De ondervraagden zijn beter gaan letten op gezonde voeding, genoeg slaap en voldoende beweging. Ervaren collega’s in zorg en welzijn dit ook zo? Of besteedden zij altijd al aandacht aan een gezonde leefstijl? We vroegen drie van hen naar een reactie op de stelling:

Het afgelopen jaar ben ik gezonder gaan leven
Lieke Vroomen

Lieke (32) werkt als verpleegkundige in het ziekenhuis en is zelfstandig fotograaf

“Ik ben het afgelopen jaar niet per se gezonder gaan leven, maar dat is wel een van mijn voornemens voor het nieuwe jaar. Gezond eten doe ik wel, maar bewegen te weinig. Ik denk eraan om te gaan (hard)lopen. Voor mijn werk als fotograaf zit ik veel achter de computer. Daardoor heb ik vaak last heb van mijn rug, ook tijdens mijn werk in het ziekenhuis. Wat ik de afgelopen tijd wel meer probeer te doen, is rustmomenten nemen. Naast mijn werk als verpleegkundige loopt mijn eigen onderneming in coronatijd gewoon door en ben ik drukker dan ooit. Ik ben gevoelig voor stress, maar tegelijkertijd vind ik het ook moeilijk om op de rem te trappen. Als ik alles vol wil houden, moet ik goed voor mezelf zorgen. Dus probeer ik – als ik ’s avonds niet hoef te werken – te ontspannen met een serie en op tijd naar bed te gaan.”

Marcia Gevers

Marcia (27) werkt als begeleider van een woongroep voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en autisme

“Gezond eten doe ik eigenlijk altijd wel. Natuurlijk neem ik weleens een frietje, maar daar geniet ik meestal minder van dan van een zelfgemaakte maaltijd. Ik houd van koken en vind gezond eten lekker. In coronatijd ben ik wel meer gaan wandelen. Ik woon vlakbij mooie natuur en daar kom ik nu vaker dan eerst. Die omgeving maakt het wandelen leuk, maar het is ook rustgevend.

Zeker in drukke periodes op mijn werk is dat fijn. Veel bewoners van onze groep konden door corona minder naar hun werk of de dagbesteding. Ook waren er regelmatig collega’s die door klachten niet mochten werken. Daardoor heb ik vaak lange dagen gemaakt. Op de vrije dagen die ik had, heb ik er toen heel bewust voor gekozen om écht even vrij te zijn en mijn dag niet vol te plannen met sociale afspraken en andere verplichtingen. Dat had ik nodig om op te laden.”

Sharon

Sharon (28) werkt als begeleider in de geestelijke gezondheidszorg

“Ik heb de ziekte van Bechterew, een vorm van reuma. Daardoor moet ik altijd al goed op mijn gezondheid letten. Na mijn zwangerschappen ben ik veel afgevallen en ik doe hard mijn best om mijn huidige gewicht te behouden. Ik eet gezond en zorg ervoor dat ik genoeg beweeg, bijvoorbeeld door naar buiten te gaan met mijn kinderen. Als ik de hele dag actief bezig ben geweest, is mijn batterij ’s avonds leeg. Zeker met de onregelmatige diensten op mijn werk is het soms een uitdaging om mijn energie goed te verdelen. Daarom is het wel belangrijk dat ik goed naar mijn lichaam luister en op tijd rust neem.”

Poll

Het afgelopen jaar ben ik gezonder gaan leven

Meepraten met andere stellingen?

Misschien vind je dit ook leuk: