PFZW

Goed Bezig Panel

Stelling: “Ik ben goed in niks doen”

Net als de meeste zorg- en welzijnsmedewerkers ben jij vast ook een bezige bij. Altijd in de weer, waardoor tijd om op adem te komen er vaak bij inschiet. Neem je eigenlijk weleens tijd om even helemaal niks te doen? We vroegen drie zorgcollega’s om een reactie op de stelling:

Ik ben goed in niks doen

Mukadder Christians

Mukadder (33) werkt als begeleider en verzorgende IG bij een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking

“Totaal niet. Ik ben altijd bezig en van mezelf best druk: ik beweeg en praat veel. Als ik vrij ben en niks ‘moet’, zoek ik altijd wel iets om te doen. Klusjes in en rond het huis bijvoorbeeld. Vaak is mijn man degene die zegt dat het genoeg is en me letterlijk op de bank neerzet om een aflevering op Netflix te kijken. Al is dat natuurlijk ook niet helemaal ‘niks’ doen… Ik ben blij dat hij dat af en toe doet en voor mij op de rem trapt, want zelf vind ik dat heel moeilijk. Terwijl ik weet hoe fijn het voor mijn lichaam, maar ook voor mijn hoofd is om soms even helemaal niks te doen.”

Poll

Ben jij goed in niks doen?

Leonie Willemsen

Leonie (30) werkt als activiteitenbegeleidster met dove en dementerende ouderen

“In mijn vrije tijd kan ik heel goed niks doen. Het helpt me om op te laden als ik een drukke (werk)week heb gehad. Door goed voor mezelf te zorgen, kan ik ook weer voor anderen zorgen. Ik ben graag creatief bezig met tekenen of schilderen of ga lekker naar buiten om te wandelen of hard te lopen. Dat is natuurlijk niet helemaal ‘niks’ doen, maar ik zie het wel echt als me-time en het helpt mij om te ontspannen en uit te rusten. Maar ik kan ook wel echt niksen en bankhangen. De balans tussen inspanning en ontspanning vind ik heel belangrijk. In welke sector je ook werkt.”

"Ik zou graag vaker niks doen."

Herken jij je in de reactie van Mukadder en Annemarie en wil je leren om vaker te niksen? In onze explainer leggen we uit waarom het goed voor je is én hoe je er beter in kunt worden.

Lees meer
Annemarie Hazenbrink

Annemarie (31) werkt als verpleegkundige op de spoedeisende hulp van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen

“Niks doen zou ik graag vaker doen, maar op een of andere manier kom ik er steeds niet aan toe. Ik weet dat het geen schande is om soms even helemaal niets te doen. Dat het goed voor me is, vooral als je een drukke baan hebt. Maar niks doen maakt me onrustig. Het voelt alsof ik dan mijn kostbare tijd verspil.

Liever trek ik eropuit of rommel ik in huis of in de tuin. Dan kan ik mijn hoofd leegmaken. Maar als ik écht niets om handen heb, zit ik snel ‘in mijn hoofd’. Mijn gedachten gaan dan alle kanten op en daar word ik nog onrustiger van. Van mijn omgeving hoor ik regelmatig dat ik rustiger aan moet doen. Dat is ergens wel terecht en daar probeer ik naar te luisteren. Van mijn dochter van 1 leer ik heel veel. Zij kan goed haar grenzen aangeven. Nu mama nog…”

Nog meer reacties van het Goed Bezig Panel?

Misschien vind je dit ook leuk: