PFZW

Goed Bezig Panel

Stelling: 'Ik heb minimaal acht uur slaap nodig om gefocust te kunnen werken'

Om je fysiek en mentaal fit te voelen, is het belangrijk om genoeg te slapen. Als je werkt in zorg en welzijn en te maken hebt met avond- en nachtdiensten kan dat een uitdaging zijn. Drie zorgmedewerkers reageerden op de stelling:

Eens of oneens? ‘Ik heb minimaal acht uur slaap nodig om gefocust te kunnen werken’
Luuk Lelivelt

Luuk (30) werkt als woonbegeleider in de gehandicaptenzorg bij Zideris in Wageningen

"Meestal kom ik maar aan zes uur slaap per nacht. Ik werk voornamelijk avonddiensten en heb vrij veel reistijd, waardoor ik ’s avonds nog tot laat actief ben. De volgende ochtend zijn mijn kinderen weer vroeg wakker. Maar gelukkig heb ik aan die zes uur slaap genoeg. Na een lange werkdag laad ik op door te gamen, een drankje te drinken met vrienden of iets leuks te doen met mijn vrouw en kinderen."

Nynke Deen

Nynke (25) werkt als verloskundige bij De Vlinder in Heerenveen

"In de ideale situatie zou ik iedere nacht acht uur slapen, maar een baby wacht niet totdat ik genoeg ben uitgerust... Tijdens een bevalling houdt de adrenaline me scherp. Verder let ik op dat ik genoeg eet en drink. Gelukkig raak je snel gewend aan onregelmatige diensten en geeft een kindje op de wereld zetten veel energie. Na een nachtdienst krijg ik een boost van een warme douche en een stevig ontbijt. En als het kan, doe ik ‘s middags een powernap om op te laden."

Lisanne Stol

Lisanne (29) werkte als verpleegkundige oncologie en doet nu de opleiding tot physician assistant oncologie bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen

"Ik heb zeker acht uur slaap nodig, soms wel negen. Meestal ga ik rond 22.00 uur naar bed. Hierdoor krijg ik de nachtrust die ik nodig heb en kan ik na een goed ontbijt energiek en met een frisse blik aan mijn werkdag beginnen. Dat is fijn voor mij, maar ook voor mijn collega’s en patiënten. Toen ik nog als verpleegkundige oncologie werkte, draaide ik ook nachtdiensten. Daar had ik soms best moeite mee. Meestal sliep ik tot de middag. De rest van de dag deed ik rustig aan, omdat ik dan weinig energie had. Verder dan het huishouden doen en Netflixen kwam ik op dagen na een nachtdienst niet."

Collega's reageerden ook op: 'Ik krijg energie van mijn werk'

De zorg- en welzijnsector staat onder druk. Krijgen zorgmedewerkers nog steeds zoveel energie van hun werk als voorheen? Maken ze zich zorgen of ze dit wel vol kunnen houden?

Lees meer

Misschien vind je dit ook leuk: