PFZW

Goed Bezig Panel

Stelling: “Ik kan goed tegen veranderingen op mijn werk”

Veranderingen kosten energie. Je moet opeens bewust nadenken over dingen die voorheen vanzelf gingen. Zeker als veranderingen ongewenst zijn, kunnen ze zorgen voor weerstand. Kun jij goed tegen veranderingen op je werk? We vroegen drie zorgcollega’s om een reactie op de stelling:

Ik kan goed tegen veranderingen op mijn werk

Luuk Lelivelt

Luuk (34) werkt als woonbegeleider in de gehandicaptenzorg

“Als mijn cliënten baat hebben bij de verandering kan ik daar goed in meegaan en wen ik eigenlijk vrij makkelijk aan nieuwe situaties. Maar zie ik dat de cliënt niets wint als er een verandering wordt doorgevoerd? Dan spreek ik me daarover uit. De cliënt staat voor mij namelijk op de eerste plek. Die moet er iets aan hebben.”

Verder in gesprek met zorgcollega's?

Emalise Joosse

Emalise (22) werkt als woonbegeleider in de geestelijke gezondheidszorg

“Het heeft voor mij heel erg te maken met het soort verandering. Als ik ‘gedwongen’ word om op een andere manier te werken, voel ik sneller weerstand dan wanneer dit in overleg gaat. Maar als ik word meegenomen in de verandering, het doel ervan en duidelijk is hoe we het gaan doen, sta ik daar zeker voor open. Dan juich ik veranderingen toe, want je kunt er van leren.”

"Als ik zie dat de cliënt niets wint bij veranderingen, dan spreek ik me daarover uit."
Milou Hoogveld

Milou (31) werkt als persoonlijk begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking

“Als veranderingen minder of geen meerwaarde hebben voor cliënten of zorgen voor veel extra werk kan ik wel sceptisch zijn. Dan ben ik niet bang eerst het gesprek aan te gaan en mijn mening te geven. Natuurlijk ben ik het soms niet eens met veranderingen op de werkvloer, maar ik probeer er wel altijd het beste van te maken. Een positieve kijk op een verandering kost minder energie dan in die negatieve flow te blijven hangen.

Als veranderingen een verbetering zijn voor onze cliënten zie ik het juist als een uitdaging om nieuwe situaties tot een succes te maken en samen met mijn collega’s de zorg voor onze cliënten te verbeteren. Daar krijg ik energie van!”

Poll

Kun jij goed tegen veranderingen op je werk?

Misschien vind je dit ook leuk: