PFZW

Panel

Stelling: In 2022 zeg ik vaker ‘nee’

‘Nee’ zeggen. Ben jij er goed in? Op je werk tegen een extra dienst of privé als een afspraak met vrienden niet op het goede moment komt. Het kan lastig zijn om voor jezelf te kiezen, maar daardoor ‘nee’ te moeten zeggen tegen iets of iemand anders. We vroegen drie zorgcollega’s om een reactie op de stelling:

In 2022 zeg ik vaker 'nee'
Linda de Valk

Linda (26) is wijkverpleegkundige in de thuiszorg

“Ja en nee. Ik zou vaker ‘nee’ kunnen zeggen om mijn eigen grenzen te bewaken. Soms zeg ik ‘ja’, terwijl ik eigenlijk al genoeg op mijn bordje heb. Het is bijvoorbeeld weleens voorgekomen dat ik de enige wijkverpleegkundige was die dienst had, met een lange ochtendroute. Dan ben ik zo druk, dat ik geen tijd heb voor casemanagement of om telefoontjes te beantwoorden. Toch probeer ik dan alles te doen wat op mijn bordje ligt, en natuurlijk zo goed mogelijk. Maar soms moet je roeien met de riemen die je hebt, en accepteren dat je niet alles kunt doen.

Aan de andere kant heb ik gemerkt dat ik in drukke tijden meer kan dan ik denk. Alleen is het wel goed om in dat soort situaties goed te blijven communiceren, bijvoorbeeld met mijn collega’s. Door met hen te bespreken wat prioriteit heeft en wat kan wachten, merk je dat je je beter kunt focussen op acute situaties. Je kunt jezelf onnodig druk maken, maar prioriteiten stellen en blijven communiceren met je collega’s is veel belangrijker.”

Poll

Volgend jaar zeg ik vaker 'nee'

61 stemmen
Maaike Roseboom

Maaike (27) werkt als thuiszorgmedewerker en overledenenverzorger

“Op de werkvloer zeg ik al vaak ‘nee’. Ik heb twee onregelmatige banen, dus als ik gevraagd word voor een extra dienst, sta ik meestal al ingeroosterd bij mijn andere werkgever. Mijn collega’s weten dat ik twee banen heb, en dat ik daarom ook minder flexibel ben.

Ik vind het niet lastig om ‘nee’ te verkopen. Het gaat om mijn eigen gezondheid en geluk, en niemand weet beter wat ik nodig heb dan ikzelf. Vorig jaar heb ik pfeiffer gehad en daardoor heb ik mijn grenzen nog beter leren aangeven. Vaak genoeg ‘nee’ zeggen geeft me rust; ik hoef me niet in allerlei bochten te wringen. Wat ik soms wel vervelend vind, is dat ik vaak degene ben die ‘nee’ zegt. Eerst dacht ik dat het bij collega’s kon overkomen alsof ik nooit kan, maar ze weten dat ik mijn andere werk ook met veel passie doe en dat gunnen ze mij. En gelukkig zijn er steeds meer collega’s die soms ook ‘nee’ zeggen en daarmee hun grenzen bewaken.”

Zo maak je goede voornemens die je wél volhoudt: 5 tips

Minder stress, meer sporten en bewegen, afvallen en milieuvriendelijker leven. Dat waren de populairste goede voornemens van de afgelopen twee jaar. Spoiler: bij de meeste mensen lagen diezelfde voornemens op 12 januari alweer in de prullenbak. Maar dit jaar gaan we het anders doen. Want goede voornemens maken die je ook echt volhoudt, kan wel degelijk. Wij geven je vijf tips.

Lees meer
Vera

Vera Dokter (30) werkt als verpleegkundige op de spoedeisende hulp

“Dat ga ik wel proberen. ‘Nee’ zeggen geeft me tijd voor mezelf. Als ik dat vaker doe, heb ik tijd om ‘ja’ te zeggen tegen de dingen die voor mij ook belangrijk zijn en waar ik energie van krijg. Zoals sporten en fotograferen. Ik vind dat vaak nog lastig en zeg daardoor ‘ja’ tegen het verlangen van iemand anders. Ook al gaat het soms ten koste van mezelf, ik wil het voor een ander graag goed doen. Bijvoorbeeld als ik een dienst voor een collega overneem, terwijl mijn eigen rooster daardoor minder gunstig wordt.”

“Door voor mezelf te kiezen, heb ik het échte leven leren kennen”

Ze was pas 20 jaar toen ze op verzoek van haar ouders met een Egyptische man in Nederland trouwde. Rania Abdelhadi (36) was ongelukkig in dat huwelijk, maar scheiden wordt in de Egyptische cultuur niet geaccepteerd. Toch koos Rania voor haar eigen geluk, en dat van haar kinderen door een scheiding aan te vragen.

Lees meer

Misschien vind je dit ook leuk: