PFZW

Goed Bezig Panel

Stelling: "Mijn sociale netwerk is belangrijk om weer op te laden na een drukke werkdag"

Het leven van een zorgmedewerker is wisselvallig. Ontspanning, slaap en gezonde voeding zijn belangrijk om op te laden en fit te blijven. Maar welke rol speelt je sociale netwerk hierin? Krijg je energie van afspraken met familie en vrienden of heb je tijd voor jezelf nodig om op te laden? Drie zorgmedewerkers reageren op de stelling:

Eens of oneens? "Mijn sociale netwerk is belangrijk om weer op te laden na een drukke werkdag"
Veerle Honer

Veerle (27) werkt als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg in Amersfoort

"Mijn sociale netwerk is voor mij heel belangrijk om te ontspannen en even los te komen van mijn werk. Ik heb dan ook best een drukke sociale agenda. Familie zie ik minimaal één keer per week, meestal spontaan, en op werkdagen eet ik ’s avonds regelmatig met vriendinnen. Dat vind ik fijn, omdat ik dan even afstand kan nemen van mijn werk. Een paar vriendinnen en familieleden werken in hetzelfde vakgebied, waardoor werk weleens ter sprake komt. Als ik heftige of juist leuke momenten op mijn werk heb meegemaakt, is het fijn om dat met hen te kunnen delen.

Verder vind ik het leuk om in mijn vrije weekenden en soms na mijn avonddiensten gezellig wat te gaan drinken op het terras. Maar tijd voor mezelf vind ik ook heel belangrijk. Ik heb zeker een dag per week nodig om tot rust te komen. Dan plan ik bijvoorbeeld alleen ’s avonds iets, zodat ik overdag tijd voor mezelf heb. Ik houd van gezelligheid, maar sociale afspraken kosten ook energie. Om dat te kunnen combineren met lange werkdagen moet het in balans zijn."

Luuk Lelivelt

Luuk (30) werkt als woonbegeleider in de gehandicaptenzorg bij Zideris in Wageningen

"Net als ik, werkt ook mijn vrouw in de gehandicaptenzorg. Het is fijn om het thuis over werk te kunnen hebben met iemand die het kent. Veel van mijn vrienden werken ook in de zorg. Door alle onregelmatige werktijden is het lastig om spontaan af te spreken. Vaak plannen we onze afspraken daarom van tevoren in. Soms lukt het om elkaar spontaan te zien, bijvoorbeeld na een avonddienst. Lekker om dan samen nog even een biertje te drinken en bij te praten. In een drukke werkweek plan ik bewust zo min mogelijk afspraken van tevoren in. Ik vind het belangrijk om soms ook even niks te doen. Het is thuis al druk genoeg met twee jonge kinderen."

Willeke Tjassens

Willeke (48) werkt als woonondersteuner bij Stichting Zozijn

"Mijn werk is mijn hobby, maar ik houd werk en privé wel graag gescheiden. Thuis praat ik er niet veel over, behalve als ik ergens moeite mee heb. Ik werk 24 uur per week, waardoor ik tijd heb voor sociale afspraken – maar vooral voor mezelf. Dat is een bewuste keuze, want ik kan niet zo goed tegen te veel prikkels. Sociale afspraken probeer ik dan ook zoveel mogelijk van tevoren te plannen, zodat ik deze goed kan doseren. Om op te laden ga ik het liefst in mijn eentje op pad om te fotograferen. Daar krijg ik energie van."

Poll

Mijn sociale netwerk is belangrijk om me weer op te laden na een drukke werkdag

Misschien vind je dit ook leuk: