PFZW

Goed Bezig Panel

Stelling: "Vaccineren gaat mijn werk makkelijker maken"

De eerste prikken zijn gezet en de komende maanden zullen er nog veel volgen. Het coronavaccin moet ervoor zorgen dat we straks allemaal zijn opgewassen tegen COVID-19. Wat betekent de komst van het vaccin in de praktijk? Drie zorgcollega’s reageren op de stelling:

Vaccineren gaat mijn werk makkelijker maken
Annemarie Hazenbrink

Annemarie (31) werkt als verpleegkundige op de spoedeisende-hulpafdeling van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen

“Op onze afdeling zijn de eersten gevaccineerd. Ik heb wel even getwijfeld of ik de prik wil nemen, want ik ben net moeder geworden en geef borstvoeding. Het is nog onduidelijk of dat een veilige combinatie is. Aan de andere kant is het misschien júist goed voor mijn dochter, omdat ik de antistoffen die ik aanmaak aan haar kan doorgeven. Na veel research en navraag heb ik toch de knoop doorgehakt: ik ga het doen.

Omdat ik op de SEH werk, hoor ik bij de groep die als eerste gevaccineerd wordt. Hopelijk kan ik een voorbeeld zijn voor alle mensen en moeders die borstvoeding geven en nog twijfelen. Door je te laten vaccineren, kun je het verschil maken. Iedere dag zie ik welke gevolgen het coronavirus heeft. Ik verwacht dat het vaccin een belangrijke rol gaat spelen in het normaliseren van de zorg. In die zin zal het mijn werk wel makkelijker maken. Het virus zal denk ik voor altijd een rol blijven spelen, maar we moeten – het liefst zo snel mogelijk – terug naar een situatie die behapbaar is. Voor de sector, de mensen die er werken, maar ook voor de reguliere zorg die nu zo ver is afgeschaald.”

Ruben van de Groep

Ruben (25) werkt als begeleider op een woongroep met jongeren die vanwege een moeilijke thuissituatie niet thuis kunnen wonen

“Wij vallen met onze woongroep onder de gehandicaptenzorg en daar is het vaccineren nog niet gestart. Ik verwacht dat we ergens volgende maand aan de beurt zijn en dan laat ik me vaccineren. Als ik op die manier kan bijdragen aan de bestrijding van het virus doe ik dat. Om het effectief te laten zijn, is het natuurlijk van belang dat zoveel mogelijk collega’s en niet-collega’s dat ook doen. Maar ik snap het als mensen het moeilijk vinden om een beslissing te nemen, want iedereen heeft er een mening over en deelt voors en tegens.

Wat op onze woongroep vooral voor onrust zorgt, zijn de maatregelen die het virus met zich meebrengt. De jongeren zijn veel thuis en hebben continu mensen om zich heen. Daar kunnen ze niet altijd even goed mee omgaan. Bovendien mogen ze niet naar school. Daardoor ben ik niet alleen woonbegeleider, maar 'speel' ik ook voor schoolmeester. Ik hoop dat het vaccin ervoor zal zorgen dat de maatregelen binnenkort kunnen worden afgeschaald, zodat de scholen weer open kunnen. Want pas dan zullen we dat merken aan onze werkdruk.”

Emalise Joosse

Emalise (22) werkt als woonbegeleider bij De Hoop ggz in Gorinchem

“Deze maand zijn mijn collega’s en ik aan de beurt om ons te laten vaccineren. Onze werkgever adviseert ons het vaccin te nemen, maar ik heb nog geen definitieve beslissing genomen. Ik ervaar wat angst bij het idee dat we een vaccin krijgen dat heel snel ontwikkeld is en waarvan de gevolgen op de langere termijn niet zijn getest. Ik vind dat ik een eigen verantwoordelijkheid heb om te beslissen of ik wel of niet gevaccineerd wil worden en die neem ik serieus.

Hopelijk zorgt het vaccin voor meer stabiliteit, want dat is wat ik onze cliënten enorm gun. De virusmaatregelen hebben grote impact op hen. Zij zijn gevoelig voor eenzaamheid en depressie en de maatregelen versterken dit. Natuurlijk speelt de angst voor het virus ook een rol, maar vooral de maatregelen maken deze periode voor hen zo moeilijk. Het vaccin zal dit niet direct oplossen; daar gaat nog wel een tijdje overheen. Pas zodra de maatregelen kunnen worden afgeschaald, zullen zij meer rust ervaren. En daardoor ook wij in ons werk.”

Poll

Vaccineren gaat mijn werk makkelijker maken

Praat mee met zorgcollega's

Misschien vind je dit ook leuk: