PFZW

Panel

Stelling: "Vakantie is dit jaar belangrijker dan ooit"

Zorgmedewerkers werken harder dan ooit. Normaal gesproken is de vakantieperiode het moment om op te laden. Maar hoe komen we tot rust als we niet ‘normaal’ vakantie kunnen vieren? Drie zorgmedewerkers reageerden op de stelling:

Eens of oneens? "Vakantie is dit jaar belangrijker dan ooit"
Maaike Roseboom

Maaike (25) werkt als thuiszorgmedewerker en overledenenverzorger

"Zeker weten. Vakantie vind ik heerlijk. Alleen al het idee dat de wekker niet iedere dag vroeg gaat, is een fijn gevoel. Door corona ga ik dit jaar niet naar het buitenland. Ik heb in september wel heel bewust vrij genomen van mijn werk als thuiszorgmedewerker. Hopelijk kan ik er dan lekker in eigen land op uit, want vakantie is voor mij echt hét moment om tot rust te komen. Zeker na deze hectische periode."

Leonie Willemsen

Leonie (28) werkt als activiteitenbegeleidster met dove en dementerende ouderen

"Ieder jaar een paar weken vrij zijn en afstand nemen van mijn werk vind ik heel belangrijk. Even rust in mijn hoofd, tijd nemen voor zelfreflectie en weer opladen. Weer aan het werk gaan na mijn vakantie voelt altijd als een frisse start. Of vakantie nu belangrijker is dan ooit, weet ik niet. Als je het mij vraagt, is vakantie altijd belangrijk."

Poll

Mijn vakantie is dit jaar belangrijker dan ooit

Peter van Gent

Peter (30) werkt als persoonlijk begeleider ‘Gewoon thuis’ bij Kwintes, waar hij mensen met psychosociale en psychiatrische problemen begeleidt

"Dit jaar mijn vakantie overslaan zou een grote domper zijn. De afgelopen drie jaar ben ik door de geboorte van mijn kinderen niet op vakantie geweest. Dus dit jaar hoop ik – mits de maatregelen niet veranderen – weer te kunnen genieten van een vakantie in Frankrijk. Maar tussendoor opladen is minstens zo belangrijk als tijdens je vakantie. Ik doe dat door bewuste keuzes te maken tussen actief zijn en ontspannen. Iedere dag opnieuw."

Collega's reageerden ook op: "Ik krijg energie van mijn werk"

De zorg- en welzijnsector staat onder druk. Krijgen zorgmedewerkers nog steeds zoveel energie van hun werk als voorheen? Maken ze zich zorgen of ze dit wel vol kunnen houden?

Lees meer

Misschien vind je dit ook leuk: