PFZW

Achtergrond

‘Healing environment’: baby's herstellen sneller

Mooie kleuren, ruime comfortabele gezinskamers en veel ruimte en vrijheid voor de jonge ouders: de 'healing environment' op de afdeling Moeder en Kind bij Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) Almelo is een doorslaand succes. Verpleegkundige Tineke Stegehuis vertelt hoe het is om er te werken.

"Vroeger kregen ouders één à 2 uurtjes per dag de gelegenheid om hun kindje in de couveuse te bezoeken," zegt Tineke Stegehuis, verpleegkundige Neonatologie. "Voor je hen had uitgelegd hoe ze een luier moesten verschonen, was de tijd al weer voorbij."

Hoe anders is het nu. 2 jaar geleden werd ZGT Almelo volgens de principes van 'healing environment' ingericht: een warm, gastvrij interieur, dat bijdraagt aan welzijn én genezing van patiënten. Zo ook de afdeling Moeder en Kind, waaronder Neonatologie.

Het is alsof ze thuis zijn, maar wel met alles wat medisch nodig is en begeleiding

Daar zijn nu ruime gezinskamers in zachte kleuren, voorzien van een bed, een bank, een zitje en, natuurlijk, een couveuse. Er hangen waslijnen met babykleertjes, op de muur zijn kaarten en tekeningen geprikt. Tineke: "Ouders zijn hier 24/7 bij hun kind. Het is alsof ze thuis zijn, maar wel met alles wat medisch nodig is en begeleiding. Ook voor ons werkt deze omgeving veel prettiger."

Coach

Eerlijk is eerlijk: voor het verplegend personeel was het eerst flink wennen. Maar nu wil niemand het meer anders. Tineke: "Vroeger zaten we er in de couveusekamer bovenop. Nu hebben we een hele andere rol. Meer coach en vraagbaak. Eigenlijk zijn we ‘te gast’ bij het gezin in hun leefruimte, om hen te coachen bij het verzorgen van hun kind. We hebben echt moeten leren om de verantwoordelijkheid meer bij de ouders te leggen.

In het begin gaf dat soms de nodige stress. Zo moesten we leren vertrouwen op onze mobiele telefoon; deze is gekoppeld aan de monitor op de gezinskamer. Zodra er een afwijking is, gaat bij ons een signaal en zijn we er meteen bij. Als ouders nu na een paar weken vol vertrouwen naar huis gaan met hun kind, geeft me dat een geweldige voldoening. Mijn werkplezier is echt vergroot. Door die coachende rol heb ik veel meer toegevoegde waarde."

Lees verder na de foto.

Tineke in de healing environment in het ZGT, Almelo
Tineke op de afdeling Moeder en Kind van het ZGT


Verpleegkundige van de toekomst

"Dat geef ik mijn jonge collega’s ook mee. Soms zijn ze ongeduldig en willen ze ouders alles uit handen nemen. "Hou je handen op je rug," zeg ik dan. "Ouders moeten zélf leren hoe ze hun kindje verzorgen. Geef hen dat vertrouwen. Jij bent meer coach, dan hulpverlener. Dat is de verpleegkundige van de toekomst."

Ook de ouders groeien. Ze komen als partners binnen, en gaan als ouders de deur uit. Prachtig.

En er zijn meer positieve effecten. Dankzij de intensievere binding met de ouders, groeien en genezen kinderen écht sneller. Ook de moeder geneest beter van de bevalling of keizersnee. En hoe reageren de ouders? Tineke: "Ze zijn super enthousiast. Ik heb mijn kind hier echt leren kennen, hoor ik vaak. Ze komen als partners binnen, en gaan als ouders de deur uit. Prachtig."

Over Tineke

Tineke Steenhuis (58) is verpleegkundige Neonatologie (te vroeggeboren baby’s) bij Ziekenhuisgroep Twente. Ze volgde ook opleidingen voor kinderverpleegkundige en lactatiekundige. Tineke is getrouwd met Jan, en heeft 3 kinderen: Nelleke (29), Elske (24) en Frank (22). Het begeleiden van ouders van te vroeg geboren kinderen is haar grote passie. Tineke bouwt haar pensioen op bij PFZW.

 

Misschien vind je dit ook leuk: