Checklist
"Geef je lijf nu de kans om bij te komen"

De ergste coronastorm is hopelijk gaan liggen, maar ons werk gaat – op misschien een paar vakantiedagen na – gewoon door. Hoe zorg je ervoor dat je weer oplaadt en niet instort nu de werkdruk (hopelijk) wat lager wordt? Bertus Jeronimus (36) is ontwikkelingspsycholoog en universitair docent. Hij geeft tips om met stressvolle gebeurtenissen om te gaan en er daarna van bij te komen.
We vallen maar gelijk met de deur in huis: wat zijn jouw ultieme tips om te ontstressen?
"Waar je energie van krijgt en van oplaadt, is natuurlijk voor iedereen anders. Maar het kan zitten in hele eenvoudige dingen. Zo is fysieke activiteit heel belangrijk. Dat hoeft niet heel intensief, maar zorg wel dat je iedere dag beweegt en naar buiten gaat. Dat we tijdens de quarantaine gewoon naar buiten mochten om een wandeling te maken, heeft veel mensen geholpen positief te blijven. Maak daarnaast tijd voor je hobby’s. Een passie waarvoor je niet hoeft te presteren, waar je jezelf helemaal in kunt verliezen en mee op kunt laden.
Ook een gelukkige partnerrelatie kan een enorme steun zijn in een stressvolle periode. Maar die heeft niet iedereen, en een huisarts kan het helaas niet voorschrijven. Een huisdier kan dan een goed alternatief zijn. Daarnaast is contact met familie, vrienden en collega’s erg belangrijk. Er zijn studies die laten zien dat mensen die tijdens de quarantaineperiode contact hielden met hun omgeving minder stressklachten ontwikkelden dan wie dat niet deed."

Relativeren
"Maar natuurlijk zie je het in een stressvolle periode zoals de coronacrisis ook weleens even niet zitten. Relativeren is dan heel belangrijk. De een kan dat beter dan de ander, maar je kunt het oefenen. Bijvoorbeeld door over je eigen situatie na te denken als die van een vriendin. Wat zou haar nu enorm helpen? Wat zou het beste zijn dat je voor haar kunt doen? Gek genoeg kom je vaak tot andere inzichten dan wanneer je deze keuzes voor jezelf zou maken. Door mentaal afstand te nemen, kun je ergens over nadenken zonder dat je gevoelens de overhand nemen."
Zo ontstres je
Tip 1: blijf actief. Dat hoeft niet heel intensief na een lange, vermoeiende werkdag, maar ga wel even naar buiten. De natuur doet ons goed.
Tip 2: besteed tijd aan je hobby’s. Je hoeft er niet voor te presteren en je kunt jezelf er helemaal in verliezen.
Tip 3: breng tijd door met vrienden en familie. De tijd die je hierin investeert, betaalt zich altijd terug. Je kunt je hart bij hen luchten én samen plezier maken.
Introvert of extravert opladen
"Nu de piek van de crisistijd voorbij is en je stresshormonen verminderen, is het tijd om je lijf de kans te geven om bij te komen. Wat dan het beste is om te doen, is heel erg afhankelijk van je persoonlijkheid. De een is introvert en doet graag dingen alleen, terwijl de extravert op de buitenwereld gericht is en energie krijgt van sociale activiteiten. Iemand die oplaadt door in de tuin in alle rust een boek te lezen, doe je geen plezier door hem of haar mee te nemen naar een feestje. Doe dus vooral dingen waar jíj energie van krijgt en niet die van je worden verwacht."

Korte geluksmomenten
"Vergeet niet dat we weerbaarder zijn dan we denken. Ondanks dat we na een periode van stress en druk de balans weer moeten vinden, gaan de meeste mensen heel goed om met hectiek. Voor het terugvinden van de balans heb ik een leuke tip: creëer korte momenten in je dagelijks leven waar je gelukkig van wordt. Zo ben ik een enorme voorstander van korte uitjes. Een kop koffie drinken op het terras met een vriendin of een ijsje halen. Die activiteiten zijn voor je systeem te kort om eraan te wennen, waardoor je er keer op keer weer van geniet. Hoe klein ze ook zijn."

Over Bertus Jeronimus (36)
Is ontwikkelingspsycholoog en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen
Houdt zich bezig met persoonlijkheid en geluk
Wat hem fascineert aan geluk, is dat iedereen weet wat het betekent, maar er eigenlijk geen definitie voor te geven is. Want het betekent voor iedereen iets anders.