PFZW

Blog

Tjonge jonge: mannen in de kinderopvang

Tjonge jonge: mannen in de kinderopvang

Het gedrag van jongens en meisjes is lang niet altijd hetzelfde. Daar zijn ze het binnen de kinderopvang wel over eens. Tegelijkertijd zijn mannen in dit werkveld nauwelijks te vinden. En daarmee is het mannelijk rolmodel vrijwel afwezig. Yoran Blom vertelt hoe hij dit ziet.

Jongens zijn actief, onrustig, willen voetballen. Ze kunnen niet stil zitten en gaan vaak klieren. Niks gezellig praten, knutselen en boekjes lezen. Dit verschil is vooral zichtbaar vanaf de bso-leeftijd (4-12 jaar). Het is een bekend thema voor pedagogisch medewerkers die werken in de kinderopvang.

Daarbij is het ook wetenschappelijk bewezen dat het nuttig is om anders om te gaan met jongens dan met meisjes. En dat is nu juist wat Yoran Blom (30) met zijn initiatief Tjonge, Jonge… Jongens! voor ogen heeft. 4 vragen aan Yoran.

Hoe zit het nou met die verschillen tussen jongens en meisjes?

"Jongens nemen veel meer risico in hun spel: houden ervan om in bomen te klimmen en hutten te bouwen: liefst met kampvuur en zakmes. Ze kunnen niet stil zitten aan tafel en gaan stoeien als ze in de rij moeten wachten. En dan wordt het vaak vechten. Natuurlijk zijn er ook meiden dit dit doen, maar in de praktijk blijkt het toch vooral 'jongensgedrag'."

Wij zetten collega's tijdelijk een jongensbril op

Als pedagogisch medewerker ben je geneigd om dan continu politieagent te spelen: 'niet doen!', 'Op je billen zitten!', 'pas op!', et cetera. Vaker bij jongens dus. En dat is niet zonder gevolgen: het zijn verreweg vooral jongens die uitstromen op vmbo-niveau en in het speciaal onderwijs is ook 75% jongen. Is dat toeval?"

Wat doe jij hier dan aan?

"Ik wil mijn vrouwelijke collega’s meer bewust leren kijken door een jongensbril. Het is namelijk vaak een onbewuste reactie. Neem het eetmoment. Het doel is om even rust te creëren waarin kinderen vertellen wat hen bezig houdt. De hamster die dood is bijvoorbeeld, of dat oma uit Spanje komt logeren.

Het doel is dus níet om op die stoel te blijven zitten. Ik geef kinderen een keuze: of eerst even uitrazen en spelen, of gelijk eten. Of ze dat laatste nou zittend of staand doen, dat maakt me niet uit. Zo maken kinderen zelf bewuste keuze en krijgen ze verantwoordelijkheid voor hun gedrag."

De mannen van Tjonge Jonge... Jongens!
vlnr: Mitchell Schouten, Martijn van der Kleij en Yoran Blom

Helpt het?

"Van vrouwen die onze workshop volgen, hoor ik achteraf dat ze het anders gaan doen. Meer uitdaging bieden, buiten spelen, stoeien toelaten. Of de stoelen weglaten bij het 'eetmoment'. Ik wil niet vertellen hóe het moet, maar laten zien wát ik zie. Om ze vervolgens zelf tot de conclusie laten komen om het anders aan te pakken. Met dit soort eye-openers hoop ik mijn collega’s te inspireren.

Jongens krijgen het steeds zwaarder. Het aantal vrouwen in het onderwijs en de kinderopvang neemt alleen maar toe. Ik wil proberen wat voor jongens te betekenen. Laten we er alsjeblieft voor zorgen dat de jongens lekker jongen kunnen zijn."

Yoran, wat zijn jouw ervaringen als man in de kinderopvang, waarin vooral vrouwen werken?

"Ik merk dat er steeds meer waardering komt voor mannen in de kinderopvang. Toen ik net begon, heb ik het wel zwaar gehad. Het is natuurlijk een echte vrouwencultuur. En dan ben ik ook nog eens eigenwijs. Als ik verandering wil binnen ons team, dan ga ik het gewoon dóen. Terwijl vrouwen het er graag eerst met elkaar over eens worden.

Na zo'n 10 jaar werkzaam in kinderopvangland heb ik mij ook aangepast. Het mij gelukt is om mijn vrouwelijke kanten te laten zien door te zorgen, troosten, knutselen en haren te vlechten. Nu is het tijd om de mannelijke kant van mijn vrouwelijke collega's naar boven te halen."

Tjonge jonge, wat vind jij van mannen in de kinderopvang? Laat hieronder je reactie achter!

Over Tjonge Jonge... Jongens!

Yoran (30) is coördinator bij kinderopvang Mundo in Schiedam. Hij heeft samen met 2 mannelijke collega’s in 2016 het initiatief Tjonge Jonge… Jongens! opgezet. Tijdens hun workshops maken ze collega's bewust van hun eigen handelen en het handelen van anderen. Dit doen ze door eigen ervaringen te delen en op humoristische wijze praktijksituaties te belichten.

Meer informatie? Check de website van Tjonge Jonge... Jongens!

Misschien vind je dit ook leuk: